Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

(MIS 467272)

Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης ΑΕΙ για την Επικαιροποίηση Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ (ΠΕΓΑ)

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΙΔΡΥΜΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΝΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ & ΙΔΡΥΜΑΤΑ:

Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Περιεχόμενο Προγράμματος

Το πρόγραμμα  έχει στόχο την επικαιροποίηση των βασικών γνώσεων της Επιστήμης των Τροφίμων και της Διατροφής του Ανθρώπου στις νέες εξελίξεις. Το πρόγραμμα είναι διïδρυματικό και διατμηματικό με συντονιστή το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα οι προσφερόμενοι κύκλοι σπουδών πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα Τμήματα Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Το περιεχόμενο του προγράμματος αποτελείται από τρείς βασικούς πυλώνες: των τροφίμων της διατροφής και της οικονομικής. Με τον πρώτο πυλώνα παρέχονται στους εκπαιδευομένους τα νέα δεδομένα για την επιστήμη των τροφίμων που αποτελεί τη βάση του διατροφικού τομέα. Με το δεύτερο πυλώνα του ΠΕΓΑ προσφέρονται οι εξελίξεις στην Επιστήμη της Διατροφής του Ανθρώπου και την Αγωγή της Διατροφής. Τέλος με τον τρίτο πυλώνα οι απόφοιτοι επικαιροποιούν τις γνώσεις τους σε θέματα οικονομικής του διατροφικού τομέα, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσουν την εφαρμογή σε συνθήκες πραγματικής αγοράς. Με αυτή τη στρατηγική ο έκαστος κύκλος των εκατό ωρών κατανέμεται ως εξής: Πυλώνας τροφίμων 60 ώρες κατανεμημένες σε πέντε κύριες θεματικές ενότητες (Σύγχρονα θέματα Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων, Σύγχρονα θέματα Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Σύγχρονα θέματα Μηχανικής και Ανάπτυξης νέων προϊόντων, Επικαιροποίηση και σύγχρονες τάσεις στη Γαλακτοκομία, Επικαιροποίηση και σύγχρονες τάσεις στον Ποιοτικό Έλεγχο την Υγιεινή και την Ασφάλεια Τροφίμων), Πυλώνας της Διατροφής (20 ώρες) και Πυλώνας της Οικονομικής (20 ώρες).