Αντώνης Ζαμπέλας
Αντώνης Ζαμπέλας
Καθηγητής
Εργαστήριο Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής
2105294701 Αντώνης Ζαμπέλας Ο Αντώνης Ζαμπέλας είναι Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για 2η θητεία (1η θητεία 2008-2010), Καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA). Είναι επίσης Honorary Professor, Division of Medicine, University College London (UCL), Επισκέπτης Καθηγητής Κλινικής Διατροφής του Τμήματος Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και Visiting Faculty, Department of Nutrition and Health, United Arab Emirates University. Έχει δε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Διατροφολόγου (RNutr, UK). Οι βασικές σπουδές του κυρίου Ζαμπέλα ήταν στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι μεταπτυχιακές του σπουδές (MSc) στην Eπιστήμη των Τροφίμων από το Πανεπιστήμιο του Reading (UK) και η διδακτορική του διατριβή (PhD) στη Διατροφή του Ανθρώπου από το Πανεπιστήμιο του Surrey (UK). Μετά το πέρας της διδακτορικής του διατριβής ο κος Ζαμπέλας εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Surrey ως Research Fellow, στο Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου ως Senior Scientific Officer, και στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ως Επίκουρος Καθηγητής. Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κος Ζαμπέλας διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Αναπληρωτής Πρόεδρος του νεοσύστατου Τμήματος Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής, και μέλος της Συγκλήτου. Στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων, Πρόεδρος της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών και Διευθυντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην κατεύθυνση “Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές”. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Έγκρισης Συμπληρωμάτων Διατροφής του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής του Υπουργείου Υγείας, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης. Ο κος Ζαμπέλας είναι Associate Editor του Διεθνούς Ερευνητικού Περιοδικού CLINICAL NUTRITION και μέλος της συντακτικής επιτροπής του NUTRIENTS. Είναι επίσης Editor in Chief of the section “Nutritional Policies” του NUTRIENTS. Διετέλεσε τέλος Associate Editor τoυ Διεθνούς Ερευνητικού Περιοδικού ATHEROSCLEROSIS. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στον ρόλο των διατροφικών προτύπων και των θρεπτικών συστατικών στην πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων με έμφαση στα καρδιαγγειακά νοσήματα και την παχυσαρκία σε παιδιά και ενήλικες. Ο κος Ζαμπέλας είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος της Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.), αντιπροσωπευτική του ελληνικού πληθυσμού. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν επίσης την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με πυρήνα τις σχολικές μονάδες για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση διδάσκει από το 1993 και έχει επιβλέψει 16 διδακτορικές διατριβές. Διετέλεσε external PhD examiner στο Πανεπιστήμιο του Reading (UK) και το Πανεπιστήμιο του Wageningen (the Netherlands) ενώ ήταν κριτής ερευνητικών πρωτοκόλλων σε διεθνείς (Ευρωπαϊκή Ένωση, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Κύπρος) και ελληνικούς φορείς. Ο κος Ζαμπέλας έχει προσκληθεί να δώσει πάνω από 120 ομιλίες σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Για την προσφορά του στο αντικείμενο της Διατροφής του Ανθρώπου, του απονεμήθηκε η τιμητική διάκριση του Επίτιμου Μέλους του Κυπριακού Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (2021). Το 1994 του απονεμήθηκε το βραβείο του Young Scientist of the Year στο πεδίο των χρόνιων παθήσεων από το British Nutrition Foundation and in 2021 κατετάγη στο Top 2% παγκοσμίως σε διεθνή βάση δεδομένων στις επιστήμες υγείας (2021, University of Stanford). O κος Ζαμπέλας είναι editor 2 ελληνικών ακαδημαϊκών συγγραμμάτων («Κλινική Διαιτολογία και Διατροφή με Στοιχεία Παθολογίας» και «Διατροφή στα Στάδια της Ζωής») και co-editor 2 αμερικανικών («Mediterranean Diet: Constituents and Health Promotion» και «Antioxidants in Health and Disease»), ενώ είναι συγγραφέας σε 22 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία, ελληνικά και διεθνή, και σε 185 άρθρα στο πεδίο της Διατροφής του Ανθρώπου σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Το h-index στο Google Scholar είναι 57. Google Scholar: https://scholar.google.com/citations?hl=el&user=0VdDWSEAAAAJ Scopus: https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=7003905059
CV Antonis Zampelas 2017.pdf |