Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ett@aua.gr ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Ο ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ.
Θεσμικό Πλαίσιο Λειτουργίας
Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου - ΕΤΔΑ (Μετονομασθέν Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΔ 80/27/5/13, ΦΕΚ Α119 28/5/13) προσφέρει στους φοιτητές του το επιστημονικό υπόβαθρο για την ορθολογική αντιμετώπιση επιστημονικών και τεχνολογικών θεμάτων που σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων. Παράλληλα, προάγει την υπάρχουσα γνώση στην Επιστήμη των Τροφίμων και στη Διατροφή του Ανθρώπου, συμμετέχοντας σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, που διεξάγονται σε συνεργασία με άλλα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και με τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μικρών και μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων της χώρας μας.
Βασικοί Στόχοι του Τμήματος ΕΤΔΑ:
- Η ολοκληρωμένη εκπαίδευση νέων επιστημόνων με τις απαραίτητες γνώσεις θετικών, τεχνολογικών και οικονομικών επιστημών και η προετοιμασία τους για τη στελέχωση των βιομηχανιών τροφίμων αλλά και φορέων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως ερευνητικά εργαστήρια, μικροβιολογικά εργαστήρια, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου, εταιρείες προμήθειας πρώτων υλών για τη βιομηχανία, ελεγκτικές/ρυθμιστικές αρχές, εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων και ποτών.
- Η ανάπτυξη της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων μέσω της επιστημονικής έρευνας, καθώς και η δημιουργία νέων ερευνητών
- Η παροχή επιστημονικών γνώσεων στη Βιομηχανία Τροφίμων, στο πλαίσιο μιας διαρκούς συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Επιχειρηματικής Κοινότητας.
Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου έχει επτά εργαστήρια:
- Εργαστήριο Γαλακτοκομίας
- Εργαστήριο Γενικής Χημείας
- Εργαστήριο Μηχανικής και Επεξεργασίας Τροφίμων
- Εργαστήριο Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
- Εργαστήριο Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών
- Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών
- Εργαστήριο Χημείας & Ανάλυσης Τροφίμων
- Εργαστήριο Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής
Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Χημείας & Ανάλυσης Τροφίμων λειτουργεί και η Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου σε συνεργασία με άλλα εργαστήρια του τμήματος, αλλά και άλλων ιδρυμάτων. Τέλος λειτουργεί μία Ομάδα Βιοδιεργασιών Τροφίμων και Βιοδιυλιστηρίων, στο πλαίσιο των αναδυόμενων συνεργειών μεταξύ των εργαστηρίων του τμήματος.