Θεοφανία Τσιρώνη

Θεοφανία Τσιρώνη
Επίκουρη Καθηγήτρια
Εργαστήριο Μηχανικής και Επεξεργασίας Τροφίμων
2105294703
ftsironi@aua.gr
Εικόνα: Theofania Tsironi

Η Θεοφανία Τσιρώνη είναι απόφοιτη της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο "Μελέτη μη θερμικών προκατεργασιών για τη βελτίωση της διατηρησιμότητας ιχθυηρών" στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Δημόσια Υγεία στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Έχει να επιδείξει συνεχές ερευνητικό και διδακτικό έργο στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για 14 έτη. Την χρονική περίοδο 6/2011-6/2012 εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Το ερευνητικό της έργο αφορά ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της Επιστήμης και Μηχανικής Τροφίμων, που περιλαμβάνουν τη μελέτη της κινητικής των αντιδράσεων που συντελούν στην αλλοίωση, την απώλεια της ποιότητας και της διατροφικής αξίας των τροφίμων και της επίδρασης των συνθηκών συσκευασίας, επεξεργασίας και συντήρησης. Την περίοδο 9/2016-12/2017 ήταν υπότροφος Αριστείας ΙΚΥ-Siemens για την εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθήνας. Έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στην ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμας έξυπνης (Time Temperature Integrators, Gas Indicators) και ενεργής συσκευασίας (εδώδιμες μεμβράνες με αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση, CO2 emitters) καθώς και τη μελέτη των εφαρμογών τους σε τρόφιμα και τη μαθηματική προτυποποίηση της διατηρησιμότητας των συσκευασμένων τροφίμων. Το συνολικό δημοσιευμένο έργο της περιλαμβάνει 37 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, 5 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία και περισσότερες από 100 ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια (h-index 13, Scopus, Απρίλιος 2020).

Είναι μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Τροφίμων και Βιοτεχνολογίας του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών. Από το 2011 διετέλεσε μέλος της Ομάδας Εργασίας ΕΣΕΤ του ΕΦΕΤ για την αξιολόγηση και τον καθορισμό ποσοτικών κριτηρίων σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών ασφάλειας τροφίμων συμπεριλαμβανομένου και των Market Alert Notification του RASFF και των Ομάδων Εργασίας για τη Θεματική Ενότητα 1: Ποιότητα προϊόντος και ανθρώπινη ασφάλεια–υγεία και τη Θεματική Ενότητα 4: Βιώσιμες ιχθυοτροφές, της Ελληνικής Πλατφόρμας Τεχνολογίας και Καινοτομίας για την Υδατοκαλλιέργεια (HATiP). Από το 2/2018 αποτελεί co-chair της Ομάδας Εργασίας «Regulatory Aspects of Reducing Postharvest Losses» του Global Harmonization Initiative (GHI) (Vienna, Austria) εστιάζοντας στην ανάπτυξη βελτιστοποιημένων μεθόδων συσκευασίας και επεξεργασίας τροφίμων με στόχο τον περιορισμό των απωλειών κατά τη διακίνηση και συντήρηση των τροφίμων.

Ερευνητικές της εργασίες έχουν διακριθεί σε εγχώριους και διεθνείς επιστημονικούς διαγωνισμούς. Συγκεκριμένα, η διδακτορική της διατριβή διακρίθηκε ως μία από τις 4 καλύτερες πειραματικές διδακτορικές διατριβές του έτους 2010 στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Έπαινος «Στάμου Στούρνα», Αθήνα, 2012). Η εργασία με τίτλο «Contributing to quality evaluation of fish products under High Pressure (HP) processing conditions» διακρίθηκε ως η καλύτερη αναρτημένη εργασία που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του EMBRIC 2nd General Assembly (Πορτογαλία, 2017). Η εργασία με τίτλο «Shelf life modelling of chicken cuts packed in modified atmosphere and in edible films with antimicrobial agents» που παρουσιάστηκε στο 18th IUFoST-World Congress of Food Science and Technology (Dublin, Ireland, 21-25 August, 2016) έλαβε τιμητικό έπαινο (Θωμαΐδειο βραβείο για τις δημοσιεύσεις ΕΜΠ έτους 2016). Η εργασία με τίτλο «Modeling the effect of pretreatment with nisin enriched osmotic solution on the shelf-life of chilled vacuum packed tuna» τιμήθηκε ως μία από τις 5 καλύτερες εργασίες που υποβλήθηκαν στο IFT Annual Meeting & Food Expo 2010 (George F. Stewart IFT International Research Paper Competition, Chicago, 2012). Η εργασία με τίτλο «Ανάπτυξη και χρήση μαθηματικών μοντέλων για την επιλογή συσκευασίας τροποποιημένης ατμόσφαιρας νωπών φιλέτων ψαριού» κατατάχθηκε ως μία από τις 3 καλύτερες εργασίες που υποβλήθηκαν από μεταπτυχιακούς φοιτητές στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συσκευασίας Τροφίμων και Ποτών (Αθήνα, 2008) από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών και Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ). To 2015 τιμήθηκε με τον τίτλο «Best Reviewers Award» (Institution of Chemical Engineers, IChemE, Elsevier).

Η Θ.Τσιρώνη συμμετείχε στην κύρια ομάδα της εταιρίας FreshStrips B.V. (Eindhoven, Netherlands) που δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και την παραγωγή καινοτόμας έξυπνης συσκευασίας (χρονοθερμοκρασιακών δεικτών, ΤΤΙ) με χρήση τεχνολογίας υγρών κρυστάλλων, με σημαντικές διακρίσεις σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς (Get in the Ring Netherlands (300 συμμετοχές), SPIE Photonics West Startup Challenge στις ΗΠΑ, Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (>1200 συμμετοχές), 1ο βραβείο στο MITEF Greece Startup Competition) και συνέργειες με Merck, Avery Dennison, Ernst & Young, HighTechXL. Κατείχε το ρόλο του Μηχανικού Εφαρμογών (Application Engineer) και την ευθύνη για τον καθορισμό των προδιαγραφών και την επιλογή κατάλληλων Χρονοθερμοκρασιακών Δεικτών για εφαρμογή σε τρόφιμα. Για την περίοδο 2/2018 ως 8/2019 είχε το ρόλο του Γενικού Τεχνικού Διευθυντή (CTO & co-founder) της εταιρίας SuSea B.V. (Eindhoven, Netherlands), που δραστηριοποιείται στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων επεξεργασίας και συντήρησης αλιευμάτων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της διατηρησιμότητάς τους και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

 


Tsironi_T-ShortCV-En.pdf