Μαρία Καψοκεφάλου

Μαρία Καψοκεφάλου
Καθηγήτρια
Εργαστήριο Χημείας & Ανάλυσης Τροφίμων
2105294708
2105294681
kapsok@aua.gr
Εικόνα: Maria Kapsokefalou

Η Μαρία Καψοκεφάλου είναι Καθηγήτρια στην Διατροφή του Ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Διευθύνει το Ινστιτούτο Γεωργίας και Τροφίμων του ΓΠΑ.  Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του EUFIC και του Executive Board του EuroFIR AISBL.   Έχει διατελέσει Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2014-2018), μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας  (ΕΣΕΚ) (2016-2019), του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ (2015-2018), μέλος και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (2015-2018 και 2018-2019).
Σπούδασε Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ, όπου και απέκτησε και το Διδακτορικό Δίπλωμα.  Ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο ETH, Zurich. Από το 2001 είναι μέλος του ΔΕΠ του ΓΠΑ. 

Το ερευνητικό της ενδιαφέρον κινεί η μελέτη των διατροφικών χαρακτηριστικών των τροφίμων με στόχο τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, ειδικότερα η μελέτη της βιοδραστικότητας συστατικών και η ανάπτυξη ερευνητικών εργαλείων όπως οι πίνακες σύστασης τροφίμων. Το επιστημονικό της ενδιαφέρον εστιάζεται σε σύγχρονα θέματα που αφορούν στην βιώσιμη διατροφή και στην αειφόρο ανάπτυξη του αγροδιατροφικού χώρου στην Ελλάδα. 

 


2023.doc, Maria Kapsokefalou 2022.doc