Βασιλική Ευαγγελίου

Βασιλική Ευαγγελίου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Εργαστήριο Χημείας & Ανάλυσης Τροφίμων
2105294691
null
evageliou@aua.gr
Εικόνα: Vassiliki Evangeliou

   Η κα. Β. Ευαγγελίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Σπούδασε Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθως παρακολούθησε με υποτροφία και απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Cranfield University της Μ. Βρετανίας. Από το 2000-2006 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Κτηνιατρικής) καθώς και στα ΤΕΙ Λαμίας (Τμήματα Φυσικοθεραπείας και Νοσηλευτικής). Από το 2006 είναι στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου ως Λέκτορας (2006-2012), Επίκουρη Καθηγήτρια (2012- 2018) και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (2018-...) με  γνωστικό αντικείμενο «ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ».
   Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα παρακάτω: Μελέτη φυσικοχημικών και λετουργικών ιδιοτήτων τροφίμων, Μελέτη υδροκολλοειδών (βιοπολυμερών) σε διαλύματα και πηκτές με τη χρήση ρεολογίας, DSC κ.ά., Θερμοδυναμική ασυμβατότητα μιγμάτων υδροκολλοειδών, Δημιουργία νέων προϊόντων με μειωμένη σουκρόζη, Συγκράτηση αρωματικών ουσιών από πηκτές και διαλύματα υδροκολλοειδών, Επίδραση βιοπολυμερών στην ξήρανση αρωματικών φυτών, Επίδραση βιοπολυμερών στην αντιοξειδωτική ικανότητα τροφίμων, Πηκτές, Γαλακτώματα, Εδώδιμες μεμβράνες και επικαλύψεις, Ενθυλάκωση βιοενεργών συστατικών
 
Ενδεικτικές δημοσιεύσεις

  • Evageliou, V., Kasapis*, S. and Hember, M.W.N. (1998) Vitrification of k-carrageenan in the presence of high levels of glucose syrup. Polymer, 39, No.17, pp. 3909-3917.
  • Evageliou, V., Richardson, R.K., and Morris*, E.R. (2000) Co-gelation of high methoxy pectin with oxidised starch or potato maltodextrin. Carbohydrate Polymers, 42, pp. 233-243.
  • Evageliou, V., Richardson, R.K., and Morris*, E.R. (2000) Effect of pH, sugar type and thermal annealing on high methoxy pectin gels. Carbohydrate Polymers, 42, pp. 245-259.
  • Evageliou, V., Richardson, R.K., and Morris*, E.R. (2000) Effect of sucrose, glucose and fructose on gelation of oxidised starch. Carbohydrate Polymers, 42, pp. 261-272.
  • Evageliou*, V., Mazioti, M., Mandala, I. and Komaitis, M. (2010) Compression of Gellan gels. Part II: effect of sugars, Food Hydrocolloids, 24(4), 392-397.
  • Gardeli, C., Evageliou*, V., Poulos, C., Yanniotis, S. and Komaitis, M. (2010) Drying of fennel plants: oven, freeze-drying, effect of freeze drying time and use of biopolymers. Drying Technology, 28(4), 542-549.
  • Zafeiropoulou, T., Evageliou, V., Gardeli, C., Yanniotis, S. and Komaitis, M. (2012). Retention of selected aroma compounds by gelatine matrices. Food Hydrocolloids, 28, 105-109.
  • Panagopoulou, E., Tsouko, E., Kopsahelis, N., Koutinas, A., Mandala, I. and Evageliou, V. (2015). Olive oil emulsions formed by catastrophic phase inversion using bacterial cellulose and whey protein isolate. Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, 486, 203-210.
  • Drakos, A., Andrioti-Petropoulou, L., Evageliou*, V., Mandala, I. (2019) Physical and textural properties of biscuits containing jet milled rye and barley flour. Journal of Food Science and Technology, 56 (1), 367-375.
  • Evageliou*, V. (2020) Shear and extensional rheology of selected polysaccharides. International Journal of Food Science and Technology, 55, pp. 1853-1861.
  • Zioga, M., Tsouko, E., Maina, S., Koutinas, A. & Evageliou*, V. (2022). Physicochemical and rheological characteristics of pectin extracted from renewable orange peel employing conventional and green technologies. Food Hydrocolloids, 107887.
  • Zioga, M., Chroni, A., & Evageliou*, V. (2022). Utilization of pectins extracted from orange peels by non – conventional methods in the formation of edible films in the presence of herbal infusions. Polysaccharides, 3, 574 – 588.

 
Διεύθυνση
Εργαστήριο Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων,
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφης του Ανθρώπου,
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ιερά Οδός 75, Αθήνα, 18547
Τηλέφωνο/ Fax: 210-5294691
ε-mail: evageliou@aua.gr


CV Ευαγγελίου για ιστοσελίδα 2022.docx_.pdf, CV Evageliou in English gia webpage 2022.docx_.pdf