Ευστάθιος Πανάγου
Ευστάθιος Πανάγου
Καθηγητής
Εργαστήριο Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
2105294693
null
stathispanagou@aua.gr
Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών τον Ιανουάριο του 1988. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Cranfield University του Ηνωμένου Βασιλείου κατά την περίοδο 1990-1991 όπου απέκτησε δίπλωμα Master of Science στο γνωστικό αντικείμενο ‘Postharvest Technology’. Στη συνέχεια πραγματοποίησε διδακτορική διατριβή στη Μικροβιολογία Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε επί σειρά ετών στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), αρχικά στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων, Τεκμηρίωσης και Πληροφορικής (1994-1998) και στη συνέχεια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων ως επιστημονικό προσωπικό (1998-2007). Τον Νοέμβριο του 2006 εξελέγη Λέκτορας στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων στο γνωστικό αντικείμενο ‘Ποσοτική Μικροβιολογία’. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: (α) την εφαρμογή ταχέων αναλυτικών τεχνικών στην αξιολόγηση της αλλοίωσης των τροφίμων σε συνδυασμό με πολυμεταβλητές μεθόδους ανάλυσης, (β) την ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων για την περιγραφή της συμπεριφοράς των μικροοργανισμών σε διαφορετικά οικοσυστήματα τροφίμων, (γ) τη μικροβιακή οικολογία ζυμούμενων τροφίμων φυτικής προέλευσης με ιδιαίτερη έμφαση στις επιτραπέζιες ελιές, (δ) την επίδραση των συνθηκών του περιβάλλοντος στην αύξηση των μυκήτων και την παραγωγή μυκοτοξινών στα τρόφιμα. Έχει συμμετάσχει σε 33 ανταγωνιστικά και μη ανταγωνιστικά ερευνητικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ, εθνικούς και ιδιωτικούς φορείς. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 129 επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά του Science Citation Index, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει πάνω από 4200 ετεροαναφορές (h-index 37) σύμφωνα με τη βιβλιογραφική βάση αναζήτησης Scopus (www.scopus.com) καθώς και 16 κεφάλαια σε βιβλία. Είναι συν-εφευρέτης του διπλώματος ευρεσιτεχνίας "Προβιοτικές Ελιές" και έχει διακριθεί δύο φορές με την ομάδα του στον εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA τα έτη 2012 και 2015 με τα προϊόντα "Προβιοτικές πράσινες ελιές" (2η θέση) και "Διός Βάλανοι" (βραβείο καλύτερης παρουσίασης). Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής των επιστημονικών περιοδικών Food Microbiology και Journal of Food Protection. Αντιπροσωπευτικές επιστημονικές δημοσιεύσεις
Panagou_CV_gr.pdf, CV_Panagou_EN.pdf |