Μαρία Γεωργιάδου

Μαρία Γεωργιάδου
Διοικητική Υπάλληλος, ΠΕ Γεωπονικού
Εργαστήριο Μηχανικής και Επεξεργασίας Τροφίμων
2105294688
m.georgiadou@aua.gr
Εικόνα: Maria Georgiadou

Η Μαρία Γεωργιάδου είναι Γεωπόνος (PhD), απόφοιτη του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του ΓΠΑ με κατεύθυνση στα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας & Διασφάλισης Υγιεινής Τροφίμων. Στη διδακτορικής της διατριβή ασχολήθηκε με την μελέτη των φυσικο-χημικών χαρακτηριστικών των κελυφωτών φιστικιών με στόχο τη μείωση της αφλατοξίνης, η οποία εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Μηχανικής & Επεξεργασίας Τροφίμων του ΓΠΑ, ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. μετά από διάκρισή της στο σχετικό διαγωνισμό (1η σειρά κατάταξης). Ως υποψήφια διδάκτορας συνεργάστηκε με την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μείωσης Αφλατοξινών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στις ΗΠΑ (Lab of Alfatoxin Reduction in crops, School of Plant Sciences, Tuscon, Arizona) για την υλοποίηση μέρους της διδακτορικής της έρευνας. Έχει εργαστεί για τέσσερα χρόνια ως γεωπόνος-επιστημονικός συνεργάτης στον Τομέα Φυτοπροστασίας της Εταιρείας Bayer Ελλάς ABBE, στο Τμήμα Εγκρίσεων και στο Τμήμα Μάρκετινγκ. Το 2002 ως επιτυχών του ΑΣΕΠ υπηρέτησε στην Περιφέρεια Αττικής στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, αρχικά στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης ως γεωπόνος εφαρμογών με κύριες περιοχές δραστηριότητας την επαρχία Τροιζηνίας και τα νησιά του Αργοσαρωνικού και στη συνέχεια στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ως ελεγκτής. Παράλληλα, από το 2009 τηρεί επάρκεια ως  Επικεφαλής Επιθεωρητής στον Τομέα Συστημάτων Διαχείρισης Τροφίμων (πιστοποίηση IRCA) με εμπειρία στην τεχνολογία παραγωγής νωπών και επεξεργασμένων τροφίμων κυρίως φυτικής προέλευσης. Το 2013 ξεκίνησε να εργάζεται στο Εργαστήριο Μηχανικής & Επεξεργασίας Τροφίμων υποστηρίζοντας το διδακτικό και ερευνητικό έργο του εργαστηρίου.

 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Η αξιολόγηση της ασφάλειας και της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και συντήρησης αποτελεί το βασικό πλαίσιο των ερευνητικών της δραστηριοτήτων. Στα ερευνητικά της αντικείμενα περιλαμβάνονται η ανάπτυξη μεθόδων και συστημάτων παραγωγής, επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων με έμφαση στη μείωση των αφλατοξινών. Στο επιστημονικό της έργο περιλαμβάνονται δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές, ενώ έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια παρουσιάζοντας σχετικές εργασίες σε μία εκ των οποίων διακρίθηκε λαμβάνοντας το 1ο Βραβείο ELSEVIER (3rd International ISEKI Food Conference).

 

Αντιπροσωπευτικές δημοσιεύσεις

  1. Lydia Valasi, Maria Georgiadou, Petros A. Tarantilis, Stavros Yanniotis and Christos S. Pappas (2020). Rapid screening on aflatoxins’ presence in Pistachia vera nuts using diffuse reflectance infrared Fourier transform spectroscopy and chemometrics. Journal of Food Science & Technology. https:// https://doi.org/10.1007/s13197-020-04549-5
  2. Lydia Valasi, Dimitra Arvanitaki, Angeliki Mitropoulou, Maria Georgiadou and Christos S. Pappas (2020). Study of the Quality Parameters and the Antioxidant Capacity for the FTIR-Chemometric Differentiation of Pistacia Vera Oils. Molecules 25(7), 1614. https://doi.org/10.3390/molecules25071614
  3. Iliada K. Lappa, Angeliki Maria Dionysopoulou, Spiros Paramithiotis, Maria Georgiadou and Eleftherios H. Drosinos (2019). Dual Transcriptional Profile of Aspergillus flavus during Co-Culture with Listeria monocytogenes and Aflatoxin B1 Production: A Pathogen–Pathogen Interaction. Pathogens 8(4), 198. https://doi.org/10.3390/pathogens8040198
  4. M. Georgiadou, Chr. Gardeli, M. Komaitis, D.I. Tsitsigiannis, E.J. Paplomatas, K. Sotirakoglou and S.Yanniotis (2015). Volatile profiles of healthy and aflatoxin contaminated pistachios. Food Research International (74) p.89-96. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2015.03.021
  5. M. Georgiadou, A. Dimou, S. Yanniotis (2012). Aflatoxin contamination in pistachio nuts: A farm to storage study. Food Control (26) p.580-586. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2012.02.014

CV Maria Georgiadou_Full CV_GR.pdf, CV Maria Georgiadou_Full CV_Eng.pdf