Επίκουρη Καθηγήτρια, Εργαστήριο Χημείας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΦΕΚ διορισμού,τεύχος Γ 1426, 25.06.2021).
Γνωστικό αντικείμενο: «Ενόργανη Χημική Ανάλυση και Οργανική Χημεία».
ΜεταδιδακτορικήΈρευνα:
Department of Pharmacology, School of Medicine, University of California San Diego (UCSD), Ιούλιος 2014 - Αύγουστος 2014, Δεκέμβριος 2014 - Φεβρουάριος 2015, Μάϊος 2016 - Ιούλιος 2016.
Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ 2014-2021
Βραβεία:
Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, 2018. Βραβείο Χίλδεγαρδ χήρας Λεωνίδα Ζέρβα για την δημοσίευση «Green Organocatalytic Oxidation of Substituted Anilines to Azoxybenzenes and Nitro Compounds: Mechanistic Studies Excluding the Involvment of a Dioxirane Intermediate», Green Chem., 2017, 19, 1291-1298.
Τιμητική παρουσίαση από το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων 2019.
Βραβείο 2023 L’ Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη (L’ Oréal-UNESCO For women in science) (https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=Pu0bL4__bTk)
World Ranking 2% of the Top Scientists throughout the world (2021)
Guest Editor στο Special Issue "Cutting-Edge Research on the Analysis of Small Biomolecules in Foods, Plants, and Biological Samples", Biomolecules. 2021-2022
Guest Editor στο Special Issue "Cutting-Edge Research on the Analysis of Small Biomolecules in Foods, Plants, and Biological Samples Volume II", Biomolecules. 2024
Co-Editor in Current Pharmaceutical and Analysis
Προηγούμενες θέσεις – Επαγγελματική Εμπειρία
Επίκουρος Καθηγήτρια, (βάσει των Π.Δ. 407/80), στο Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2019-2020, 2017-2018, 2016-2017).
Ωρομίσθια Καθηγήτρια στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Αθηνών και στη Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Αθηνών (2017-2018, 2016-2017).
Ακαδημαίκός Υπότροφος Εκπαιδευτικός στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (2018-2019).
Απόκτηση Ακαδημαϊκής Εμπειρίας στο Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ(2018-2019) και Τμήμα ΕΤΔΑ ΓΠΑ (2020-2021).
Πεδία ερευνητικού ενδιαφέροντος
α) Ανάπτυξη νέων μεθόδων ποιοτικού και ποσοτικού προσδιορισμού οργανικών ενώσεων και μεθόδων λιπιδομικής ανάλυσης με υγρή χρωματογραφία συνδυασμένη με σύγχρονες τεχνικές, όπως η φασματομετρία μάζας. Eφαρμογή στη μελέτη φυσικών και μη φυσικών συστατικών των τροφίμων και βιολογικών υγρών (π.χ. γάλα, βασιλικός πολτός, λαχανικά, ορός αίματος, κυτταρικές καλλιέργειες). Στοχευμένη και μη στοχευμένη ανάλυση.
β) Μελέτη της δομής των οργανικών ενώσεων και του μηχανισμού των οργανικών αντιδράσεων με φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας HRMS και MS/MS, μέσω της θραυσματοποίησης των οργανικών ενώσεων.
γ) Εφαρμογή μεθόδων για τη μελέτη οργανικών ενώσεων ως αναστολέων ενζυμικής δράσης και μελέτες σταθερότητας με LC-MS σε πλάσμα - φαρμακοκινητική.
Ερευνητικά Προγράμματα
Υποτροφία ΙΚΥ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ/ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΩΝ Α ΚΥΚΛΟΣ, Σύμβαση 2016-050-0503-7359 (Απρίλιος 2017-Απρίλιος 2019) με θέμα «Ανάπτυξη καινοτόμων αναστολέων της φωσφολιπάσης Α2 και μελέτη της δράσης τους ως υποψήφια νέα αντιφλεγμονώδη φάρμακα με χρήση μεθόδων λιπιδομικής»
Υποτροφία ΙΚΥ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ/ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΩΝ Β ΚΥΚΛΟΣ, Σύμβαση 2019-050-0503-18301 (Φεβρουάριος 2020-Ιούνιος 2021) με θέμα «Η φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας ως εργαλείο για την κατανόηση των μηχανισμών των οργανικών αντιδράσεων και για το σχεδιασμό νέων οργανικών μετασχηματισμών»
Δημοσιεύσεις
Σε διεθνή περιοδικά: 57
Σε Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια (Conference Paper): 63
Επιλεγμένες πρόσφατες δημοσιεύσεις
«GC-MS, FTIR and Raman analysis of fatty acids of Pistacia vera (Greek variety “Aegina”) oils from two consecutive harvest periods and their chemometric differentiation», L. Valasi, M. G. Kokotou, C. Pappas, Food Res. Int., 2021, 148, 110590. (impact factor: 7.10)
«Nuclear receptor NR5A2 negatively regulates cell proliferation and tumor growth in nervous system malignancies», D. Gkikas, D. Stellas, A. Polissidis, T. Manolakou, M. G. Kokotou, G. Kokotos, P. K. Politis, Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. (PNAS), 2021, 118, 39. e2015243118. (https://doi.org/10.1073/pnas.2015243118) (impact factor: 11.20)
«Long-term oral administration of Corinthian currants (Vitis Vinifera L., var. Apyrena) results in detection of polar phenols in rat brain tissue: regional tissue distribution and insights on the factors affecting brain polar phenol analysis», P. B. Vasilakopoulou, Ε. Fanarioti, M. Tsaroushi, M. G. Kokotou, C. R. Dermon, V. T. Karathanos, A. Chiou, Food Chemistry, 2022, 390, 133131. (https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.133131) (impact factor: 7.51)
«Chemical composition of the essential oils of three popular Sideritis species cultivated in Greece using GC-MS analysis», E. H. Kaparakou, D. Daferera, C. D. Kanakis, E. Skotti, M. G. Kokotou, P. Tarantilis, Biomolecules, 2023, 13, 1157. impact factor: 5.5)
«Free Fatty Acid Determination in Broccoli Tissues using Liquid Chromatography-High Resolution Mass Spectrometry», C. Mantzourani, I. Mesimeri, M. G. Kokotou*,Molecules, 2024, 29, 754. https://doi.org/10.3390/molecules29040754 (impact factor: 4.6)