Καλλιόπη-Άννα Πούλια

Καλλιόπη-Άννα Πούλια
Επίκουρη Καθηγήτρια
Εργαστήριο Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής
2105294668
lpoulia@aua.gr
Εικόνα: Kalliopi-Anna Poulia

Καλλιόπη Άννα (Λιάνα) Πούλια

Η Καλλιόπη Άννα (Λιάνα) Πούλια είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Διαιτολογίας στο Εργαστήριο Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου στην Ελλάδα.

Οι βασικές σπουδές της κα Πούλια ήταν στην Επιστήμη Διαιτολογίας Διατροφής από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι μεταπτυχιακές σπουδές [M(Med)Sci] στη Διατροφή του Ανθρώπου με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης (UK) και η διδακτορική διατριβή (PhD) στη Διατροφή του Ανθρώπου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε δε μεταδιδακτορική έρευνα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα τη δυσθρεψία σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος.

Μετά το πέρας του μεταπτυχιακού της τίτλου σπουδών εργάστηκε ως ΠΔ407 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και από το 2003 έως το 2021 υπηρέτησε ως Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στο ΓΝΑ Λαϊκό. Το 2016 εργάστηκε ως Visiting Assistant Professor στο Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ συμμετέχει στη διδασκαλία μεταπτυχιακών και προπτυχιακών μαθημάτων με θέμα την Κλινική Διατροφή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και στην Ιατρική σχολή Αλεξανδρούπολης.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) για 2 έτη (2003-2005) και για 9 (2010 – 2019) αντιπρόεδρος στον ΠΣΔΔ. Από το 2004 έως το 2006 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Συνομοσπονδία Συλλόγων Διαιτολόγων (European Federation of Association of Dietitians) και συμμετείχε στην ομάδα εργασίας για δημιουργία του προγράμματος DIETS για την εκπαίδευση των Διαιτολόγων στην Ευρώπη. Από το 2010 συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής/ Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GreSPEN) ενώ από το 2021 είναι αντιπρόεδρος στο Διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας. Από το 2014 έως το 2018 διετέλεσε μέλος του Educational and Clinical Practice Committee της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (ESPEN) και είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του προγράμματος συνεχιζόμενης εκπαίδευσης της ESPEN (Teacher in Life Long Learning, tLLL). Από το 2010 έως και σήμερα είναι η Nutrition Consultant στην Ευρωπαϊκή Εταιρία Νοσηλευτών νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού (European Dialysis and Transplantation Association for Nurses/ European Renal Care Association, EDTNA/ERCA). Είναι Associate Editor του του Διεθνούς Ερευνητικού Περιοδικού CLINICAL NUTRITION και μέλος της συντακτικής επιτροπής του NUTRIENTS και του Journal of Human Nutrition and Dietetics,ενώ έχει διατελέσει editor-in Chief στο περιοδικό Kompass of Nutrition and Dietetics και το Hellenic Journal of Nutrition and Dietetics. Η κα Πούλια έχει προσκληθεί σε περισσότερες από 100 ομιλίες σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην Κλινική Διατροφή και ειδικότερα στη δυσθρεψία και υποστήριξη θρέψης, στη διατροφή σε νεφροπάθειες, στη γηριατρική και σε ασθενείς με καρκίνο, καθώς επίσης και σε ασθενείς με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων (νεφρών και ήπατος).

Η κα Πούλια είναι editor 5 επιστημονικών συγγραμμάτων (Clinical Nutrition in Practice – στα Αγγλικά, στα Ινδονησιακά και τα Ελληνικά – και Nutritional Care for adults with Chronic Kidney Disease, στα Αγγλικά και τα Ιταλικά), ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 37 κεφαλαίων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συγγράμματα και 42 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά με κριτές.

 

Scopus link

https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=26536437200

Google Scholar

https://scholar.google.com/citations?user=8tZvsLAAAAAJ&hl=en