Νικόλαος Χωριανόπουλος

Νικόλαος Χωριανόπουλος
Αναπληρωτής Καθηγητής
Εργαστήριο Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
2105294695
null
nchorian@aua.gr
Εικόνα: Nikolaos Chorianopoulos

Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2002. Στη συνέχεια πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή στη Μικροβιολογία Τροφίμων στο Γενικό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2003-2007). Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στα εργαστήρια των Καθ. Γ.-Ι. Νυχά (ΕΜΒΤ, ΓΠΑ) και Ι. Σοφού (Center for Meat Safety and Quality Food Safety Cluster, Animal Sciences Dept, Colorado State University, USA). Εργάστηκε για δώδεκα περίπου χρόνια (2011-2022) ως Ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ). Το Μάιο του 2022 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο ‘Μικροβιολογία Τροφίμων & Αναδυόμενες Τεχνολογίες Επεξεργασίας Τροφίμων’. Έχει εργαστεί σε περισσότερα από πενήντα (50) ερευνητικά προγράμματα σε δώδεκα (12) από αυτά ως Συντονιστής/Επιστημονικός Υπεύθυνος. Το ερευνητικό του έργο εστιάζεται στη μικροβιολογία και ασφάλεια των τροφίμων, στη χρήση φυσικών αντιμικροβιακών παραγόντων και σύγχρονων τεχνολογιών στη συντήρηση των τροφίμων, στα προβιοτικά τρόφιμα, στην καταπολέμηση βιο-υμενίων στη βιομηχανία τροφίμων, στη ζύμωση ελιάς, στη χρήση σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης στη Μικροβιολογία Τροφίμων, στις αναδυόμενες τεχνολογίες (IoT technologies, Blockchain, κλπ). Έχει δημοσιεύσει εξήντα τρία (63) επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά του SCI με Impact Factor – IF (ΣIF: 288.099, IF/δημοσίευση: 4.573, h-index: 26 με 2609 ετεροαναφορές, Scopus: https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=8931822000), δύο (2) επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά εκτός SCI (Google Scholar Citation Index database), τέσσερα κεφάλαια σε βιβλία (4), εκατόν επτά (107) παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια, τριανταοχτώ (38) παρουσιάσεις σε εθνικά συνέδρια και επτά (7) άλλες δημοσιεύσεις..

Αντιπροσωπευτικές επιστημονικές δημοσιεύσεις

1. Chorianopoulos N. G., Giaouris E. D., Skandamis P. N., Haroutounian S. A., and Nychas G.-J. E. (2008). Disinfectant test against monoculture and mixed-culture biofilms composed of technological, spoilage and pathogenic bacteria: bactericidal effect of essential oil and hydrosol of Satureja thymbra and comparison with standard acid-base sanitizers. Journal of Applied Microbiology 104: 1586-1596. 

2. Chorianopoulos N. G., Giaouris E. D., Kourkoutas Y., and Nychas G.-J. E. (2010). Early stages of biofilm development by Salmonella Enteritidis on stainless steel are inhibited by the cell-free culture supernatant of Hafnia alvei. Applied and Environmental Microbiology, 76: 2018-2022. 

3. Chorianopoulos N. G., Tsoukleris D. S., Panagou E. Z., Falaras P., and Nychas G.-J. E. (2011). Use of titanium dioxide (TiO2) photocatalysts as alternative means for Listeria monocytogenes biofilm disinfection in food processing. Food Microbiology, 28: 164-170.

4. Pavli, F., Kovaiou, I., Apostolakopoulou, G., Kapetanakou, A., Skandamis, P., Nychas, G.-J.E., Tassou, C., Chorianopoulos, N. (2018). Alginate-Based Edible Films Delivering Probiotic Bacteria to Sliced Ham Pretreated with High Pressure Processing. International Journal of Molecular Sciences 19, 150. 

5. Argyri, A. A., Papadopoulou, O.S., Nisiotou, A., Tassou, C., Chorianopoulos, N. (2018). Effect of high pressure processing on survival of Salmonella Enteritidis and shelf-life of chicken fillets Food Microbiology 70,55-64. 

6. Papadopoulou, O.S., Argyri, A. A., Varzakis, E., Tassou, C., Chorianopoulos, N. (2018). Greek functional Feta cheese: Enhancing quality and safety using a Lactobacillus plantarum strain with probiotic potential. Food Microbiology 74, 21-33. 

7. Pavli, F., Argyri, A. A., Nychas, G.-J.E., Tassou, C., Chorianopoulos, N. (2018). Use of Fourier transform infrared spectroscopy for monitoring the shelf life of ham slices packed with probiotic supplemented edible films after treatment with high pressure processing. Food Research International 106, 1061-1068. 

8.Pavli, F. G., Argyri, A. A., Skandamis, P., Nychas, G-J.E., Tassou C. C. and Chorianopoulos, N. G. (2019). Antimicrobial activity of oregano essential oil incorporated in sodium alginate edible films: Control of Listeria monocytogenes and spoilage in ham slices treated with High Pressure Processing. Materials, 12(22), 3726. 

9. Papadopoulou, O., Argyri, A.A., Kounani, V., Tassou C.C. and Chorianopoulos, N.G. (2021). Use of Fourier transform infrared spectroscopy for monitoring the shelf life and safety of yogurts supplemented with a Lactobacillus plantarum strain with probiotic potential. Frontiers in Microbiology, 12, 678356. 

10. Papadopoulou, O.S., Argyri, A.A., Bikouli, V.C., Lambrinea, E., and Chorianopoulos, N. (2022). Evaluating the Quality of Cheese Slices Packaged with Na-Alginate Edible Films Supplemented with Functional Lactic Acid Bacteria Cultures after High-Pressure Processing. Foods, 11, 2855. 


CV_Chorianopoulos_EN.pdf, CV_Chorianopoulos_GR.pdf