Πέτρος Ταραντίλης

Πέτρος Ταραντίλης
Καθηγητής
Εργαστήριο Γενικής Χημείας
2105294262
2105294265
ptara@aua.gr
Εικόνα: Petros Tarantilis

Παρούσα θέση

Καθηγητής, Εργαστήριο Χημείας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Γνωστικό αντικείμενο: Ενόργανη Χημική Ανάλυση Φυσικών Προϊόντων.

Πεδία ερευνητικού ενδιαφέροντος

Ανάλυση φυσικών φυτικών προϊόντων, φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, τροφίμων και μικροοργανισμών με χρωματογραφικές μεθόδους (TLC, CC, GC-MS, HPLC-UV/Vis-MS), ταυτοποίηση των συστατικών τους με φασματοσκοπικές μεθόδους (UV-Vis, FT-IR, FT-Raman, NMR) και μελέτη της βιολογικής δραστικότητας.

Ανάπτυξη μεθόδων προσδιορισμού της ποιότητας, νοθείας και αυθεντικότητας (βοτανική και γεωγραφική προέλευση) προϊόντων.

 

Προηγούμενες θέσεις – Επαγγελματική Εμπειρία

  • Αναπληρωτής Καθηγητής, Επίκουρος Καθηγητής, Λέκτορας, Ειδικός Επιστήμων (βάσει των Π.Δ. 407/80 και Ν. 1268/82),  στο Εργαστήριο Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1997-2016).
  • Ωρομίσθιος Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του πρώην ΤΕΙ Αθήνας (1994-1998).
  • Αναπληρωτής Εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1997-1998).
  • Εκπαιδευτής σε δημόσια και ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) (1993-2000).
  • Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα Διασφάλισης Ποιότητας (ISO) και Υγιεινής (HACCP) των Τροφίμων (1990-2000).

 

 Μέλος σε Επιστημονικές Ομάδες Εργασίας και Τεχνικές Επιτροπές

2022-ΑΧΣ: Μέλος του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ΦΕΚ ΥΟΔΔ 648/25.07.2022.

2022-ΥΠΑΑΤ: Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο το Ελληνικό Μέλι.

2021-ΕΦΕΤ: Μέλος της  Ομάδας Εργασίας για την Αξιολόγηση Επικινδυνότητας Ευρημάτων Ελέγχου στο Μέλι.

2019-ΕΦΕΤ: Μέλος της Ομάδας Εργασίας για τα Αρτύματα και Μαγειρικά Βότανα στα πλαίσια των εργασιών του Codex Alimentarius.

2014-ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Μέλος της Τεχνικής Επιτροπής για τη σύνταξη σχεδίου Κανονισμού Απονομής Ελληνικού Σήματος για τον  Τομέα του Ελαιολάδου

2009-ΕΛΟΤ: Μέλος της Ομάδας Εργασίας (ΟΕ) με τίτλο «Καρυκεύματα» και αντικείμενο την παρακολούθηση των εργασιών της ISO/TC 34/SC7 “Spices, culinary herbs and condiments”.

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

  • Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (από 22-11-2022).
  • Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Τροφίμων και διατροφής (από 01-07-2020 –2022).
  • Πρόεδρος του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. 2015-2020.
  • Αναπληρωτής Πρόεδρος του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. 2013-2015.
  • Επιστημονικός υπεύθυνος για το πρόγραμμα ΠΕΠ στην ομάδα εργασίας για τη σύνταξη της πρότασης: Προμήθεια Εργαστηριακού και Τεχνολογικού Εξοπλισμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (για το Γενικό Τμήμα).
  • Εκπρόσωπος του Γενικού τμήματος στην επιτροπή για τη σύνταξη προτάσεων για την «Πρακτική Άσκηση φοιτητών/τριών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών». 2009.
  • Εκπρόσωπος του Γενικού τμήματος στη Σύγκλητο του ΓΠΑ την περίοδο 2003-2004 ως τακτικό μέλος.
  • Μέλος επιτροπών παραλαβής  έργων του ΓΠΑ.

 

Δημοσιεύσεις ερευνητικών αποτελεσμάτων και διεθνής αναγνώριση (Scopus 2022.12.13)

Σύνολο δημοσιευμάτων: 164, τα έτη 2018-2022: 43

Ερευνητικά άρθρα (Article): 141

Ερευνητικά άρθρα από Συνέδρια (Conference Paper): 10

Άρθρα Ανασκόπησης (Review): 11

Editorial: 1

h-index: 48

Ετεροαναφορές του δημοσιευμένου έργου (Exclude self citations of all authors): 6825, τα έτη 2018-2022: 3128.

 Ανακοινώσεις - Δημοσιεύσεις Εργασιών σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων: 104

Ανακοινώσεις - Δημοσιεύσεις Εργασιών σε Πρακτικά  Ελληνικών Συνεδρίων: 39

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Διεθνή

  1. Isolation, séparation et purification des caroténoïdes du safran et étude in vivo à l’échelle cellulaire de leurs activités biologiques.  GSRT of Ministry of Development Greek and «Ambassade de France en Grèce. Bureau des échanges scientifiques ». (1990).
  2. INTERREG III C – SAFFRON, European Union (EU) project. 2005.
  3. SAFFIC. Methodologies for implementing International Standards for Saffron Purity and Quality. European Union (EU) project. 2006 – 2009.
  4. Genetic Resources of Saffron and Allies (Crocus spp.)-CROCUSBANK. AGRI GEN RES 2005. 2007-2010.
  5. COST ACTION FA 1101. SAFFRONOMICS: Short term scientific missions in Saffron research. Omics Technologies for Crop Improvement, Traceability, Determination of Authenticity, Adulteration and Origin in Saffron.  Leader of WG3: Molecular and Phytochemical fingerprinting for breeding, traceability, and authenticity (development of technological tools) 2011-2015

Ελληνικά

  1. Ανάπτυξη καινοτόμων «εργαλείων» για τον προσδιορισμό της γνησιότητας βασικών εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με συνδυασμό σύγχρονων τεχνικών: Ευαισθητοποίηση επαγγελματία και καταναλωτή-Ακρωνύμιο: QuaAuthentic - T1EDK-05678. Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» . ΕΣΠΑ 2014-2020. Διάρκεια 2018-2021.
  2. Εμβληματική δράση «Οι δρόμοι της Μέλισσας» Υποέργου 1 με τίτλο: Δημιουργία εθνικών ερευνητικών δικτύων στις αλυσίδες αξίας της «Ελιάς», του «Αμπελιού», του «Μελιού» και της «Κτηνοτροφίας» του έργου με κωδ. αριθ. 2018ΣΕ01300000 του Εθνικού Σκέλους του ΠΔΕ της ΓΓΕΤ.
  3. «Μελέτη βιοδραστικών συστατικών από φυτά της ελληνικής βιοποικιλότητας ως διατροφική πηγή για την πρόληψη και αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου• έμφαση στο saffron και τους δευτερογενείς μεταβολίτες του (κροκίνες, κροκετίνη, διμεθυλοκροκετίνη)» Κωδ. ΟΠΣ: MIS 5048464, 2020-2021
  4. Αξιοποίηση αιθέριων ελαίων αρωματικών φυτών για την Παρασκευή εντομοπροστατευτικών σε καλλιέργειες κηπευτικών. ΑιΘΕΝτοΟΛ Τ2ΕΔΚ-03105 «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020. Διάρκεια 2020-2023.
  5. Ομάδα Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών (ΟΦΑΦ). Ανάπτυξη πιλοτικού συστήματος προτύπων και σήματος ποιότητας για την τήρηση ορθών πρακτικών συλλογής, καλλιέργειας, επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας σε τσάι του βουνού (Sideritis sp.) & φασκόμηλο (Salvia sp.) Μ16ΣΥΝ2-00090, Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020». Διάρκεια 2022-2025

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Συνεργασίες εκτός ΓΠΑ:

  • Α' Παιδιατρικής Κλινική και Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», Ιατρικς Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Εργαστήριο Αναπτυξιακής Βιολογίας και Τομέας Προληπτικής Ιατρικής και Νευροεπιστημών, Κέντρο Βασικής Έρευνας, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).
  • Εργαστήριο Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
  • Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων. Τμήμα Χημείας. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Διεθνείς συνεργασίες

  1. Laboratoire de Spectroscopie Biomoleculaire, Faculté de Pharmacie, Université de Reims Champagne-Ardenne, 51, rue Cognacq Jay, 51096 Reims Cedex, France. (1990, 1992-1993).
  2. Cátedra de Química Agrícola, E.T.S.I. Agrónomos, Universidad de Castilla-La Mancha, Campus Universitario, 02071 Albacete, Spain.
  3. Laboratory of Biochemistry, Institute of Biochemistry and Physiology of Plants and Microorganisms, Russian Academy of Sciences, 410049 Saratov, Russia.
  4. Division Biotechnologies and Agroindustry, Italian National Agency for New Technologies, Energy and Sustainable Economic Development, Rome, Italy.

 

Most cited Articles

  1. Milk β-lactoglobulin complexes with tea polyphenols Kanakis, C.D., Hasni, I., Bourassa, P., Tarantilis, P.A., Polissiou, M.G., Tajmir-Riahi, H.-A. (2011) Food Chemistry, 127 (3), pp. 1046-1055. Cited 355 times.
  2. Resveratrol, genistein, and curcumin bind bovine serum albumin Bourassa, P., Kanakis, C.D., Tarantilis, P., Pollissiou, M.G., Tajmir-Riahi, H.A. (2010) Journal of Physical Chemistry B, 114 (9), pp. 3348-3354. Cited 349 times.
  3. Determination of saffron (Crocus sativus L.) components in crude plant extract using high-performance liquid chromatography-UV-visible photodiode-array detection-mass spectrometry Tarantilis, P.A., Tsoupras, G., Polissiou, M. (1995) Journal of Chromatography A, 699 (1-2), pp. 107-118. Cited 326 times.
  4. Antioxidant activity in meat treated with oregano and sage essential oils Fasseas, M.K., Mountzouris, K.C., Tarantilis, P.A., Polissiou, M., Zervas, G. (2008) Food Chemistry, 106 (3), pp. 1188-1194. Cited 262 times.
  5. Comparison of distillation and ultrasound-assisted extraction methods for the isolation of sensitive aroma compounds from garlic (Allium sativum) Kimbaris, A.C., Siatis, N.G., Daferera, D.J., Tarantilis, P.A., Pappas, C.S., Polissiou, M.G. (2006) Ultrasonics Sonochemistry, 13 (1), pp. 54-60. Cited 221 times.
  6. Isolation and Identification of the Aroma Components from Saffron (Crocus sativus) Tarantilis, P.A., Polissiou, M.G. (1997) Journal of Agricultural and Food Chemistry, 45 (2), pp. 459-462. Cited 168 times.
  7. Crocetin, dimethylcrocetin, and safranal bind human serum albumin: Stability and antioxidative properties Kanakis, C.D., Tarantilis, P.A., Tajmir-Riahi, H.A., Polissiou, M.G. (2007) Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55 (3), pp. 970-977. Cited 166 times.
  8. Antioxidant flavonoids bind human serum albumin Kanakis, C.D., Tarantilis, P.A., Polissiou, M.G., Diamantoglou, S., Tajmir-Riahi, H.A. (2006) Journal of Molecular Structure, 798 (1-3), pp. 69-74. Cited 163 times.
  9. Ultrasound-assisted extraction of volatile compounds from citrus flowers and citrus honey Alissandrakis, E., Daferera, D., Tarantilis, P.A., Polissiou, M., Harizanis, P.C. (2003) Food Chemistry, 82 (4), pp. 575-582. Cited 162 times.
  10. Separation of picrocrocin, cis-trans-crocins and safranal of saffron using high-performance liquid chromatography with photodiode-array detection Tarantilis, P.A., Polissiou, M., Manfait, M. (1994) Journal of Chromatography A, 664 (1), pp. 55-61. Cited 149 times.

https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=6604097196

https://scholar.google.com/citations?user=8Ba6RXcAAAAJ&hl=en

13.12.2022


Tarantilis Petros-CV-GR-2022-12-13.pdf, Tarantilis - CURRICULUM VITAE- EN-2022-12-13.pdf