Σταματίνα Καλλίθρακα

Σταματίνα Καλλίθρακα
Καθηγήτρια
Εργαστήριο Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών
210 5294362
stamatina@aua.gr
Εικόνα: Stamatina Kallithraka

Καθηγήτρια Οινολογίας

Η Σταματίνα Καλλίθρακα είναι απόφοιτος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη Τροφίμων-  Πανεπιστήμιο Reading/UK, και διδακτορική διατριβή στην Χημεία Οίνου- Πανεπιστήμιο Surrey, UK. Από το 1998  ως το 2001 εργάστηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) ως Υπεύθυνη  του μεταπτυχιακού τμήματος ‘Διαχείρισης ποιότητας τροφίμων. Από το 2001 ως το 2011 εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Οίνου με γνωστικό αντικείμενο  «χημεία οίνου».  Από το 2012 ως το 2107 εργάστηκε ως επίκουρη καθηγήτρια και από το 2017 έως το 2022 ως αναπληρώτρια καθηγήτρια οινολογίας στο εργαστήριο Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τον Ιούλιο του 2022 είναι Καθηγήτρια Οινολογίας. Έχει περισσότερες από 85 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές, 7 κεφάλαια σε βιβλία και περισσότερες από 90 συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια. Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται στην μελέτη της χημικής σύστασης των οίνων με έμφαση τις πολυφαινολικές ενώσεις, στην αντιοξειδωτική δράση και στον οργανοληπτικό τους χαρακτήρα και χρηματοδοτείται από ανταγωνιστικά προγράμματα.

Αντιπροσωπευτικές δημοσιεύσεις:

Terpou, A., Dimopoulou, M., Belka, A., Kallithraka, S., Nychas, G., Papanikolaou, S. (2019). Effect of myclobutanil pesticide on the physiological behavior of two newly isolated saccharomyces cerevisiae stains during very-high-gravity alcoholic fermentation. Microorganisms, 7, 666, 1-22.

Christofi, S., Malliaris, D., Katsaros, Y., Panagou, P., Kallithraka, S. (2020). Limit SO2 content of wine by applying High Hydrostatic Pressure. Journal of Innovative Food Science and Emerging Technologies, (62), 102342

Kyraleou, M., Kallithraka, S., Gkanidi, E., Koundouras, S., Mannion, D.T., Kilcawley, K. (2020). Discrimination of five Greek red grape varieties according to the anthocyanin and proanthocyanidin profiles of their skins and seeds. Journal of Food Composition and Analysis, 92, 103547.

Basalekou, S., Pappas, C., Tarantilis, P., Kallithraka, S. (2020). Wine Authenticity and Traceability with the Use of FT-IR. Beverages, 6 (30), 6020030.

Christofi, S., Katsaros, Y., Mallouchos, A., Cotea, V., Kallithraka, S. (2021). Reducing SO2 content in wine by combining High Pressure and glutathione addition. Oeno-one, 1, 235-252.

Theocharis S., Nikolaou N., Zioziou E., Kyraleou M., Kallithraka S., Kotseridis Y., Koundouras S. (2021) Effects of post-veraison irrigation on the phenolic composition of Vitis vinifera L. cv. ‘Xinomavro’ grapes. Vol 55 (3), Oeno-One.

Christofi, S., Papanikolaou, S., Dimopoulou, M., Terpou, A., Cioroiu, B., Cotea, V., Kallithraka, S. (2022) Effect of nitrogen content on fermentation kinetics and aroma profile of Assyrtiko wine. Applied science, 12, 1405.

Vlachou, E., Christofi, S., Roussis, I., Kallithraka, S. (2022) Browning development and antioxidant compounds in white wines after selenium, iron, and peroxide addition. Applied Science, 12, 3834.


SKallithraka.doc