Μαρία Γερογιαννάκη - Χριστοπούλου

Μαρία Γερογιαννάκη - Χριστοπούλου
ΕΔΙΠ
Εργαστήριο Χημείας & Ανάλυσης Τροφίμων
2105294699
2105294681
margerogian@aua.gr
Εικόνα: Maria Gerogiannaki

Γεωπόνος-Τεχνολόγος Τροφίμων: ΓΠΑ- (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Γεωπονικό  Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

  • Διδακτορικό Δίπλωμα- «Μελέτη  του τσίπουρου και επίδραση ποικιλιών της Vitis vinifera L.στα αρωματικά χαρακτηριστικά του»-(Άριστα).– Εργαστήριο Χημείας & Ανάλυσης Τροφίμων-Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

  • Simon Fraser University, British Columbia (Canada). Σπουδές στο Τμήμα Bio-Sciences- με κατεύθυνση στην Βιοχημεία.

Θέμα  Πτυχιακής Μελέτης – Η επίδραση των Γεωργικών φαρμάκων  στα Τρόφιμα.

 

  • Πρακτική Άσκηση –Βιομηχανία Γάλακτος Φλωρίνης-(Εκτέλεση   Χημικών και Μικροβιολογικών Αναλύσεων στο Εργαστήριο της Βιομηχανίας).

                              

  • Πρακτική εξάσκηση για το Δίπλωμα του Οινολόγου στο Εργοστάσιο Ανδρέας Καμπάς  υπό την επίβλεψη του χημικού -Διευθυντή του Εργοστασίου κ.  Μ. Καρτσωνάκη.

 

Ακαδημαϊκή  και Επιστημονική δραστηριότητα

 

  • Εργαστήριο Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων και ποτών – ΓΠΑ

 

  • Επιστημονικός Υπεύθυνος  των Ερευνητικών Προγραμμάτων  της Ευρωπαϊκής Ένωσης   (Εrasmus, Tempus, Innovation, Comett, Agro-Uetp του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Aθηνών)        

                                               

  • Yπεύθυνη Γεωπόνος του Πειραματικού Αμπελώνα του Αγροκτήματος των Σπάτων, των Αγροκτημάτων της Κωπαΐδας και Ωρωπού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα αγροκτήματα του Πανεπιστημίου  διεξάγονται εργαστηριακές ασκήσεις,  ερευνητικές  εργασίες και διδακτορικές διατριβές.

 

  • Επιστημονικός Υπεύθυνος  Συνεργασίας  Καναδικών Πανεπιστημίων και ΓΠΑ–(Υπήρξα μόνιμος κάτοικος Καναδά  (Τορόντο- Ontario 1979-1982  και  Βανκούβερ –British Columbia,1983-1985).   

 

  • Εργαστήριο Αμπελουργίας του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής του ΓΠΑ.-

Συμμετοχή στην Διδασκαλία Εργαστηριακών ασκήσεων   συμμετοχή στην επίβλεψη  πτυχιακών μελετών φοιτητών και υπεύθυνη του πειραματικού αμπελώνα του Πανεπιστημίου στον οποίο καλλιεργούνται περισσότερες από 200 ποικιλίες αμπέλου και αποτελούν εκπαιδευτικό υλικό για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου.

 

Κατά την παραμονή της στο Εργαστήριο Αμπελουργίας και  σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας και την επίβλεψη του   Διευθυντή του Εργαστηρίου καθηγητή Δ. Σταύρακα   έγινε μελέτη της αμπελουργίας των Νομών της Ελλάδας σε σχέση με τις καλλιεργούμενες επιτραπέζιες – οινοποιήσιμες και σταφιδοποιήσιμες ποικιλίες και του ποσοστού που καταλαμβάνουν σε σχέση με την καλλιεργούμενη έκταση.

 

 

 

  • Συμμετοχή σε ΠΑΒΕ του  εργαστηρίου ΕΧΑΤ με επιστημονικό υπεύθυνο Καθηγητή Μιχαήλ Κωμαΐτη και επικ. Καθηγητή εργαστηρίου Γεωργικής Βιοτεχνολογίας Γεώργιο Αγγελή.

 

  • Διδασκαλία μαθήματος ΑΛΚΟΟΛΟΎΧΩΝ ΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ( με έμφαση   στα Εθνικά παραδοσιιακά αποστάγματα  ΟΥΖΟ  &  ΤΣΙΠΟΥΡΟ) και στην διδασκαλία των εργαστηριακών ασκήσεων του μαθήματος του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Αμπελουργίας  του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και  Οινολογίας του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.

 

  • Διδασκαλία Εργαστηριακών Ασκήσεων  του μαθήματος  ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑΣ  Ι του 3ου εξαμήνου και ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΙΙ του 9ου εξαμήνου.

 

  • Διδασκαλία Εργαστηριακών Ασκήσεων  του μαθήματος  ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ του 3ου εξαμήνου φοιτητών Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής, Γεωργικής Οικονομίας, Βιοτεχνολογίας, Αξιοποίησης Φυσικών πόρων και Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.

 

  • Διδασκαλία Εργαστηριακών Ασκήσεων  του μαθήματος  ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.

 

  • Διδασκαλία Εργαστηριακών ασκήσεων του μαθήματος ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ του Μεταπτυχιακού Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και συμμετοχή στην επίβλεψη διπλωματικών μελετών μεταπτυχιακών φοιτητών.

 

  • Συμμετοχή στην διδασκαλία του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών &  Νομοθεσίας  Τροφίμων & Ποτών των φοιτητών του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.

 

  • Συμμετοχή στην διδασκαλία του Κώδικα Τροφίμων  των φοιτητών του Μεταπτυχιακού  Τμήματος της Γεωργικής Οικονομίας..

 

  • Συμμετοχή στην επίβλεψη πτυχιακών μελετών προπτυχιακών  και μεταπτυχιακών φοιτητών του Εργαστηρίου  Αμπελουργίας (Καθηγητής Δημήτριος Σταύρακας), του Εργαστηρίου Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων (καθηγητής Νικόλαος Κυριακίδης) και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων(Καθηγητής Παναγιώτης Αθανασόπουλος). 

 

  • Δημοσιεύσεις σε Διεθνή  επιστημονικά περιοδικά και συμμετοχή σε διεθνή και Ελληνικά Επιστημονικά συνέδρια

 

New Refractive Index Method for Measurement of Alcoholic   Strength of Small Volume Samples Gerogiannaki-Christopoulou Maria,  Kyriakidis V. Nikolaos ,Athanasopoulos E.Panagiotis. JOURNAL OF AOAC INTERNATIONAL VOL. 86, NO. 6, 2003.

 

Effect of grape variety(Vitis vinifera L.), and grape pomace fermentation conditions on some volatile compounds of the produced grape pomace distillates Gerogiannaki-Christopoulou Maria,  Kyriakidis V. Nikolaos, Athanasopoulos E.Panagiotis.  Int. Sci. Vigne Vin, , 38, n°3, 155-162,2004.

 

Correlation Study  for the Determination of Alcoholic Strength by the use of Pycnometer and Refractometer. Gerogiannaki – Christopoulou Maria, Panagiotis  E. Athanasopoulos,  Nikolaos V.Kyriakidis – Rivista  Di Viticoltura e di Enologia, v. 4  pp. 57-62, 2002.

 

Τrans-Resveratrol in wines from the major Greek red and white  grape varieties- Gerogiannaki-Christopoulou Maria, Panagiotis Athanasopoulos, Nikolaos Kyriakidis,  Ifigenia A. Gerogiannaki, Michalis Spanos  Food Control,.vol.17.no.9,pp.700-706,2006.

 

The evaluation of grape pomace distillates from selected  red grape varieties. Gerogiannaki-Christopoulou Maria, Nikolaos V. Kyriakidis & Panagiotis E. Athanasopoulos, International Journal of Food Science and Technology .vol. 41, no7, pp. 854-860, 2006.

 

Evaluation of Acetaldehyde and Methanol in Greek Traditional  Alcoholic Beverages from Varietal Fermented Grape Pomace  (Vitis vinifera L.).Geroyiannaki M., M. E. Komaitis, D.E., Stavrakas, M.Polysiou, P. E.Athanasopoulos, M. Spanos. Food Control18(8),988-995, 2007.

 

Identification of Volatile Compounds in Hellenic Alcoholic Beverages from Native White Grape Varieties (Vitis vinifera L.). Gerogiannaki- Christopoulou Μ.,  I. Gerogiannaki, E. Anagnostartas, D.E. Stavrakas and  M. Polissiou. Journal of Food Technology 5 (3): 233-241, 2007.

 

Head Space GC-MS Determination of Volatile Constituents in Wines (Appellation of Origin Controlled (AOC)) and Wine Distillates from Two Different Hellenic Native Grape Varieties (Vitis vinifera L.).Gerogiannaki-Christopoulou Maria, T. Masouras, I. Provolisianou-Gerogiannaki and M. Polissiou Journal of Food Technology 6 (3): 120-124, 2008.

 

Determination of Pectinesterase Activity in Grape Varieties (Vitis vinifera L.) During Vinification. Gerogiannaki-Christopoulou Μ., M. Polissiou, P. Tarantilis, I. Provolisianou-Gerogiannaki  E. Anagnostaras. Journal of Food Technology 6 (3): 125-129, 2008.

 

Evaluation of physicochemical and functional properties of Opuntia ficus Indica fruit and alcoholic beverage ".Gerogiannaki-Christopoulou Maria,Tzoutzoukou  C., Masouras T. 2008.Agricultural Journal 3 (5): 429-438, 2008.

 

"Evaluation of Methanol Concentration in Hellenic Traditional Alcoholic Beverages after Grape Pomace Fermentation at Different Conditions". Gerogiannaki-Christopoulou  Maria. Journal of Food Technology 6 (5): 196-202, 2008.

 

Development for a procedure for the determination of 2-phenylethanol in Hellenic wine distillates ("Vitis vinifera" L.) and their changes during distillation. Maria Gerogiannaki-Christopoulou.. Journal international des sciences de la vigne et du vin = International journal of vine and wine sciences, 1151-0285, Vol. 43, Nº 3, , pags. 171-178, 2009.

 

Composition of Trans-anethol and Other Aromatic Volatiles in Anisated Alcoholic Beverage by Head-Space GC-MS Chromatography. Marie Gerogiannaki and Theophilos Masouras. Masouras Journal of Environmental Science and Engineering A 4 36-39,2015.

 

Analysis of Essential Oil in Mastic Gum (Pistachia  lentiscus var. Chia) Using Head Space GC-MS. Marie Gerogiannaki and Theophilos Masouras Journal of Environmental Science and Engineering A 3 , 341-344,2014.

 

Composition of aroma compounds of the apple distillates  from native varieties of North Greece. Maria Gerogiannaki - Christopoulou –M., Tzoutzoukou Crysoula,Theofilos Masouras. VI International Scientific Agricultural Symposium "Agrosym 2015"Jahorina, 15-18 October , Bosnia and Herzegovina,2015.

 

Comparison of aroma compounds in distilled and extracted products of sage (Salvia officinalis L.), Maria Gerogiannaki - Christopoulou M., Theofilos Masouras. VI International Scientific Agricultural Symposium "Agrosym 2015"Jahorina, 15-18 October , Bosnia and Herzegovina,2015

 

Methanol Concentration in White and Red Varietals Wines.Gerogiannaki-Christopoulou M, Evageliou V, Polissiou M, Tarantilis P, Anagnostaras M, 6TH Int. Conference on Instrumental Methods of Analysis Modern Trends and Applications .4-8 October Athens Greece,2009.

 

Evaluation of the Volatile Aromatic Compounds of Marathon (Foeniculum Vulgare Miller.) Growing in Different Areas of Greece.Gerogiannaki-Christopoulou M, Masouras T, Polissiou M, Tarantilis P, Evageliou V.6TH Int. Conference on Instrumental Methods of Analysis Modern Trends and Applications .4-8 October  Athens Greece,2009.

 

(+)-Catechin and (-)- Epicatechin Concentration in Red and White Varietals Wines.Gerogiannaki-Christopoulou M, Evageliou V, Polissiou M, Tarantilis P.6TH Int. Conference on Instrumental Methods of Analysis Modern Trends and Applications .4-8 OctoberAthens Greece,2009

 

Grape seeds  «The heart of   Vitis vinifera  L. and their phenolic composition in different grape varieties .Maria Gerogiannaki – Cristopoulou  M., Stavrakas D. 19th Symposium GiESCO 2015,11-16 Octoberr.Montpellier,France, 2015.

 

Μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν το ποσοστό της μεθανόλης στο τσίπουρο. Γερογιαννάκη Μαρία- Κυριακίδης Νικόλαος- Αθανασόπουλος Παναγιώτης. 18Ο Συνέδριο Χημείας-Ενόργανη Ανάλυση – Διαπίστευση Εργαστηρίων,10-13 Μαρτίου 2001. Πρακτικά Συνεδρίου, σελ. 373-376.

 

Συγκριτική Μελέτη για τον προσδιορισμό του αλκοολικού τίτλου με την χρήση αλκοολομέτρου και διαθλασιμέτρου. Γερογιαννάκη Μαρία- Κυριακίδης Νικόλαος- Αθανασόπουλος Παναγιώτης

18Ο Συνέδριο Χημείας-Ενόργανη Ανάλυση – Διαπίστευση Εργαστηρίων, 10-13 Μαρτίου 2001. Πρακτικά Συνεδρίου σελ. 550- 554.

 

Μελέτη των πηκτινικών υλών σε Ερυθρές και Λευκές ποικιλίες σταφυλής και συσχέτιση με την παραγόμενη μεθανόλη των αντίστοιχων τσίπουρων. Γερογιαννάκη –Χριστοπούλου Μαρία, Κυριακίδης Ν. Β. , Αθανασόπουλος Παναγιώτης.3ο  Πανελλήνιο Συμπόσιο  Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων-Νομοθεσία, Ασφάλεια, Υγιεινή  και Ποιότητα Τροφίμων,. Πρακτικά Συνεδρίου σελ. 492-496.

 

Πτητικά Συστατικά Μονοποικιλιακών τσίπουρων Μαρία Γερογιαννάκη, Νικόλαος Κυριακίδης. Παναγιώτης  Ε. Αθανασόπουλος.

3Ο Συμπόσιο – ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. 6,7,8 Νοεμβρίου 2003. σελ. 300-307.

                   

Τοξικές πτητικές ουσίες σε Ελληνικά παραδοσιακά αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής.Μαρία Γερογιαννάκη, Νικόλαος Κυριακίδης. Παναγιώτης  Ε. Αθανασόπουλος. 3Ο Συμπόσιο – ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. 6,7,8 Νοεμβρίου 2003. σελ. 308-315.

 

Mελέτη της ανηθόλης και των ισομερών της (trans και cis ) σε  δείγματα ούζου – Hμερίδα Συνδέσμου Αποσταγματοποιών ποτοποιών ΣΕΑΟΠ -Μαρία Γερογιαννάκη, Νικόλαος Β. Κυριακίδης, Παναγιώτης Αθανασόπουλος .

 

Μεταφορά και αποικοδόμηση οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων σε τσίπουρο.Αθανασόπουλος Π. Κυριακίδης Ν. Δαουάχερ Μ. Θεοχάρης Τ.  18Ο  Συνέδριο Χημείας-Ενόργανη Ανάλυση – Διαπίστευση Εργαστηρίων. πρακτικά Συνεδρίου 10-13 Μαρτίου 2001, (Συμμετοχή στην επίβλεψη)σελ. 381-384.

 

Μελέτη αποικοδόμησης έξι φυτοφαρμάκων στα σταφύλια σουλτανίνα πριν τη συγκομιδή τσίπουρο.Παππάς Χ. Κυριακίδης Ν., Αθανασόπουλος Π. 18Ο όγδοο Συνέδριο Χημείας-Ενόργανη Ανάλυση – Διαπίστευση Εργαστηρίων. πρακτικά Συνεδρίου 10-13 Μαρτίου 2001 (Συμμετοχή στην επίβλεψη)σελ.329-332).

 

Μελέτη των πηκτινικών υλών σε Ερυθρές και Λευκές ποικιλίες σταφυλής και συσχέτιση με την παραγόμενη μεθανόλη των αντίστοιχων τσίπουρων. Γερογιαννάκη –Χριστοπούλου Μαρία,

Κυριακίδης Ν. Β. , Αθανασόπουλος Παναγιώτης.3ο  Πανελλήνιο Συμπόσιο  Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων-Νομοθεσία, Ασφάλεια, Υγιεινή  και Ποιότητα Τροφίμων. Πρακτικά Συνεδρίου σελ. 492-496.

 

Πτητικά Συστατικά Μονοποικιλιακών τσίπουρων Μαρία Γερογιαννάκη, Νικόλαος Κυριακίδης. Παναγιώτης  Ε. Αθανασόπουλος.

3Ο Συμπόσιο – ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. 6,7,8 Νοεμβρίου 2003. σελ. 300-307.

                   

Τοξικές πτητικές ουσίες σε Ελληνικά παραδοσιακά αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής.Μαρία Γερογιαννάκη, Νικόλαος Κυριακίδης. Παναγιώτης  Ε. Αθανασόπουλος.

3Ο Συμπόσιο – ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ- ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. 6,7,8 Νοεμβρίου 2003. σελ. 308-315.

 

Mελέτη της ανηθόλης και των ισομερών της (trans και cis ) σε  δείγματα ούζου – Hμερίδα Συνδέσμου Αποσταγματοποιών ποτοποιών ΣΕΑΟΠ -Μαρία Γερογιαννάκη, Νικόλαος Β. Κυριακίδης, Παναγιώτης Αθανασόπουλος –

 

Oύζο, συστατικά του και επιδράσεις τους στην υγεία Hμερίδα Συνδέσμου Αποσταγματοποιών ποτοποιών ΣΕΑΟΠ -Μαρία Γερογιαννάκη, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Νικόλαος Β. Κυριακίδης.

 

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

  • Χημεία και Ανάλυση Τροφίμων και Ποτών.
  • Φυσικοχημεία Τροφίμων και Ποτών.
  • Οργανοληπτική εξέταση Τροφίμων και Ποτών.
  • Νομοθεσία  τροφίμων και  ποτών.
  • Χημεία  & Tεχνολογία  Ελληνικών  αμπελοοινικών προϊόντων και Παραδοσιακών Αποσταγμάτων(Ούζου &  Τσίπουρου),σακχαρούχων εκχυλισμάτων φρούτων για την παρασκευή  ποτών από ελληνικής παραγωγής γεωργικών προϊόντων ( ηδύποτων –λικέρ) και μελέτη των φυσικοχημικών ιδιοτήτων τους.
  • Αλκοολούχα ποτά και Αποστάγματα.
  • Αρωματικά συστατικά  και φυσικοχημική ανάλυση σπόρων και φυτών   που χρησιμοποιούνται στη παραγωγή  και τον αρωματισμό  ποτών.
  • Αιθέρια έλαια στην βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

 

Ξένες γλώσσες

Αγγλικά,  Γαλλικά.

 

Μέλος Επιστημονικών Ενώσεων

 

  • Honorary editorial board of the International Journal of Wine Research
  • Μέλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
  • Μέλος Συλλόγου Αποφοίτων Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων
  • Μέλος  του Μητρώου Επιμορφωτών του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης     Συνεχιζόμενης ----Επαγγελματικής Κατάρτισης  του  Υπουργείου Απασχόλησης και  Κοινωνικής Προστασίας.
  • Μέλος του Who is Who International
  • Mέλος  του Business forum του Υπουργείου Ανάπτυξης.
  • Μember of American Chemical Society.
  • OIV (International Organization of Vine and Wine ) expert.
  • Κριτής Διεθνών Επιστημονικών Ερευνητικών  Περιοδικών.

Gerogiannaki CV.pdf