Ερευνητική Δραστηριότητα
- Απομόνωση πολικών και μη πολικών βιοδραστικών μορίων από φυσικές πηγές.
Ανάπτυξη μεθόδων ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσής τους.
- Aνάπτυξη μεθοδολογίας για την παρασκευή οπτικώς ενεργών ενώσεων και μελέτη της βιολογικής τους δράσης με στόχο την εφαρμογή τους στη γεωργία και στην υγεία.
- Σχεδιασμός, σύνθεση και μελέτη αναστολέων λιπολυτικών ενζύμων.
- Σύνθεση και μελέτη νέου τύπου βιοδραστικών μορίων με αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αντικαρκινική δράση.
- Ολική ασύμμετρη σύνθεση φυσικών προϊόντων:
- Διαρυλαιθέρες (Bastadins, Combretastatins) με αντικαρκινική και αντιβιοτική δράση
- Αντιοξειδωτικές ναφθοκινόνες (Alkannin, Shikonin) με επουλωτική και αντιφλεγμονώδη δράση
- Στεροειδή (Adociasulfate-2) κυτταροτοξικοί εκλεκτικοί αναστολείς των κινεσινών
- Βιοδραστικές μακρολακτόνες (Radicicol, Resorcylide)
- Αναστολείς του καρκινικού νεκρωτικού παράγοντα-a (TNF-a) (Bisorbisillinoids)
- Μεθοδολογία σύνθεσης γ- και δ-λακτονών - Παρασκευή φερομονών εντόμων
- Συνδυαστική Χημεία: Σχεδιασμός, σύνθεση και αξιοποίηση βιοδραστικών παραγώγων φαρμακοφόρων δομών:
- Σχεδιασμένες βιβλιοθήκες φαρμακοφόρων μορίων (αμινοσάκχαρα, αμινοκυκλιτόλες, ανθρακινόνες, πυράνια, οξαζολίνες)
- Αντικαρκινικές ενώσεις πολυμερισμού της τουμπουλίνης και πρωτότυπων παραγώγων τους (Phenylahistine, Taxol)
- Νέα υλικά:
- Μικροκάψουλες για οικολογικό έλεγχο βλαβερών εντόμων
- Φωτοευαισθητοποιητές με εφαρμογές στη μικρολιθογραφία
- Αυθεντικότητα τροφίμων
- Προσδιορισμός προέλευσης: τρόφιμα, ρύπανση & υλικά
- Αναλυτικές τεχνολογίες για βιώσιμη χρήση γεωργικών παραπροϊόντων
- Σπάνιες γαίες στον άνθρωπο και τα τρόφιμα
- Κλινικοί αναλυτές στον έλεγχο τροφίμων
- Ποιοτικός έλεγχος ελαιολάδου
- Παράμετροι οξειδωτικής και περιβαλλοντικής καταπόνησης
- Κυτταρικοί βιοαισθητήρες
- Φασματομετρία μαζών επαγωγικά συζευγμένου πλάσματος (Inductively Coupled Plasma – Mass Spectrometry, ICP-MS). Φθορισμομετρία, χημειο- & βιο-φωταύγεια. Φασματοσκοπία Raman.
- Απομόνωση, ταυτοποίηση και μελέτη ουσιών από φυσικά προϊόντα όπως Kenaf, Saffron, αρωματικά φυτά (ρίγανη, θυμάρι, δίκταμο κ.α.) με συνδυασμένες τεχνικές χρωματογραφίας (HPLC-UV/Vis, GC-MS) και φασματοσκοπίας (UV/Vis, FT-IR, FT-Raman, NMR)
- Ανάπτυξη νέων τεχνικών ταξινόμησης-ταυτοποίησης γύρης-μικροοργανισμών με τη φασματοσκοπία FT-IR
- Μελέτη φυσικών προϊόντων των φυτών της ελληνικής βιοποικιλότητας. Χρησιμοποίησή τους:
- στη συντήρηση τροφίμων
- στη φυτοπροστασία ως υποκατάστατα των φυτοφαρμάκων
- ως πρώτων υλών στις βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών