Έρευνα
Η ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων εντοπίζονται σε θέματα
- ασφάλειας των τροφίμων
- ποιότητας των τροφίμων από μικροβιολογική και μόνο οπτική γωνίας
Πιο συγκεκριμένα ασχολείται με θέματα
- ποσοτικής μικροβιολογίας τροφίμων (ποσοτικός προσδιορισμός των μικροβιολογικών προβλημάτων)
- Ανάλυση της επικινδυνότητας των βιολογικών κινδύνων με έμφαση τα παθογόνα βακτήρια και τα προϊόντα μεταβολισμούς τους (τοξίνες – μυκοτοξίνες – βιογενείς αμίνες)
- μικροβιακή οικολογία των τροφίμων (π.χ. συμπεριφοράς - φυσιολογία, κινητική, επιβίωση, ασφάλεια - εν γένει των παθογόνων και μη μ/ο στα τρόφιμα
- Προρρητική μικροβιολογία ( Predictive modeling )
- Ζυμώσεις παραδοσιακών προϊόντων (ελιές, αλλαντικά κτλ)
- Βιοπληροφορική (χημικοί- βιοχημικοί δείκτες)
- Ποσοτική εκτίμηση της αλλοίωσης των τροφίμων
Τα ανωτέρω αντικείμενα έχουν μελετηθεί σε προϊόντα όπως νωπά ψάρια και κρέατα, λαχανικά γαλακτοκομικά.
Το εργαστήριο Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων και ειδικότερα τα μέλη ΔΕΠ (καθ. Νυχάς) που ασχολούνται με την Μικροβιολογία τροφίμων έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με Πρωτοπόρα Πανεπιστημιακά ΄Ιδρύματα του εξωτερικού σε τομείς υψίστης προτεραιότητας . Η συνεργασία αυτή υλοποιείται είτε με την συνεργασία σε ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ είτε από την κοινή εκπόνηση διδακτορικών διατριβών.
Ενδεικτικά αναφέρονται
|
PARTICIPANT |
CONTACT Person |
EU/USA |
|
Universities |
|
|
1. |
University of Reading |
Dr. B. Mackey |
UK |
2. |
University of Surrey |
Prof. M Adams |
UK |
3. |
North Carolina University |
Prof. S. Kathariou |
USA |
4. |
University of North London |
Prof. J. Sutherland |
UK |
5. |
University of Burgos |
Dr. J. Rovira |
SP |
6. |
Colorado State University |
Prof. J. Sofos |
USA |
7. |
University of Wageningen |
Prof M. Zwietering |
NL |
8. |
University of Olso |
Prof Nebasken |
No |
9. |
Porto Catolic University |
Prof T Hogg |
P |
10. |
Cranfield University |
Prof. N. Magan |
UK |
11. |
Ghent University |
Prof. Devlieghere |
BE |
12. |
University of Westminster |
Dr. V. Kodogiannis |
UK |
Research Institutes |
|
|
|
13. |
Danish Inst. Fisheries Research |
Dr. P. Dalgaard |
DK |
14. |
VTT |
Dr. M. Smolander |
FIN |
15. |
Avian Science Research Centre |
Prof. N. Sparks |
UK |
16. |
Institute of Food Research |
Prof. T. Brocklehurst |
UK |
17. |
National Food Center |
Dr. J. Sheridan |
IRL |
18. |
TNO Nutrition & Food Research |
Dr. S. Notermans |
NL |
19. |
Icelandic Fisheries Laboratories |
Mrs. G Olafsdottir |
IC |
20. |
INRA |
Dr. R. Talon |
FR |
21. |
Leatherhead Food RA |
Dr. P. Patel |
UK |
22. |
Meat technology Inst. (IRTA) |
Dr. M Hugas |
SP |
23. |
SIK |
Ass. Prof. E. Borch |
SW |