Προγράμματα

Τα προγράμματα στα οποία έχει εμπλακεί ή εμπλέκεται το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου είναι τα εξής:

1) Μικροβιολογία Τροφίμων

Σε όλα τα προγράμματα του αντικειμένου της Μικροβιολογίας Τροφίμων, κύριος ή συνεργαζόμενος ερευνητής είναι ο Καθηγητής Γ.-Ι. Νυχάς.

 

Στα πλαίσια της δράσης Εθνικής εμβέλειας «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β’ ΚΥΚΛΟΣ», «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» (ΕΠΑνΕΚ) το Eργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας συμμετέχει στα ακόλουθα προγράμματα:

  1. Φυσικοί χυμοί φρούτων εμπλουτισμένοι με προβιοτικά βακτήρια και άλλα βιολειτουργικά συστατικά σε ενθυλακωμένη μορφή – FunJuice, κωδικός έργου Τ2ΕΔΚ-01922. https://funjuice.gr/
  1. Ταχεία ανίχνευση επιμολυντών και νοθείας σε νωπό γάλα με εμβαπτιζόμενους νανοφωτονικούς αισθητήρες – FOODSENS, κωδικός έργου Τ2ΕΔΚ-01934. https://www.foodsens.gr/

 


 

Τα προγράμματα έχουν ως ακολούθως:

PARTICIPATION IN NATIONAL RESEARCH PROJECTS
  • Study of the natural preservative (phenolics-essential oils) in combination with biopreservation to improve the safety of new and traditional products; (1996-1998) Funded from GSRTof Ministry of Development- PENED α / α 870; Budget 8,000,000 drs (24,000 euros)
  • Development of model to predict fish shelf life (1999-01) Funded from GSRT of Ministry of Development- PAVE 99-be-252 Budget 10,000,000 drs (3,000 euros)
  • Safety of fish products; (1999-01) Funded from GSRT of Ministry of Development- PAVE 99-be- Budget 10,000,000 drs (30,000 euros)
Participant
  • Fermented meat products; (1988-2000) Funded from General Secretariat of Research & Technology of Ministry of Development; Budget 6,000,000 drs (18,000 euros)
  • Fermented vegetable (green peper); (1987-1989) Funded from Ministry of Agriculture Budget 3,000,000 drs (9,000)
  • Preservation and Processing of fish and fish products; GSRT of Ministry of Developmen; Ekvan contract 21 - Budget 42,000,000 drs (123,000 euros)
  • Traditional Greek salads – GSRT of Ministry of Developmen; EPET II, - Budget 8,000,000 drs (24,000 euros)
  • Integrated Quality control system for temperature-sensitive food handling and distribution
    Q-SENSIFO (EPAN-GSRT) budget 85,000€

 

PARTICIPATION IN INTERNATIONAL RESEARCH PROJECTS
International coordinator
  • "Improving the safety and the quality of meat and meat products by Modified and assessment by novel methods" Funded by European Union, Food Linked Agro-Industrial Research (FLAIR, project No.89055; DGXII); GR; UK ; IR; Budget 100,000 euros
  • "Modified atmospheres: a 'new' approach for the safety and the quality of fresh fish and fish products" (FAR- project No. UP-2-515; DGXIV) GR; UK . Budget 80,000 euros
  • "Predictive modelling of growth of food spoilage organisms, the effect of phenolics and chelator" Bilateral project UK and GR , Budget 3,000 euros
  • “Bio-control of olive fermentation; Microbiological and sensoric studies for the improvement of safety, quality and acceptability of the final product” FAIR 9526 project; GR, B, SP, NL Budget 130,000 euros;
National coordinator
  • "Natural Antimicrobial Systems: new technologies for food safety, quality and environmental protection" FLAIR Project 89057, GR; UK ; FR. Budget 100,000 euros
  • "Rapid quality determination; Standardised sensory Method for multi purpose use in the Food Fish Sector" FAR Project No.Up-2-452, ; NL, Dk , UK and GR. Budget 70,000 euros
  • ."Improvement of the safety and quality of refrigerated ready to eat foods using novel mild preservation techniques" AAIR-125; participants: UK , NL, FR, GR, IR Budget 120,000 euros
  • "Improving the quality and safety of whole fresh fish" AIR2-1496 project; participants P, UK , NL, GR , UK . Budget 130,000 euros.
  • "Predictive modelling of fish and meat products" Fair-1251 project; participants DK, NL, SW, IC, GR. Budget 70,000 euros
  • "Novel combinations of natural antimicrobials systems for the improvement of quality of agro-industrial products" FAIR-95-1066 ( UK , IRL, FR, GR, SWT, NL) Budget 100,000 euros
  • "Development, modelling and application of time temperature intergrator systems to monitor chilled fish quality" FAIR-95-1090 (GR, DK,FR) Budget 130,000 euros
  • “Development and implementation of natural antimicrobial agents from plants for food preservation ‘cipa-ct-1000’ NL, GR, RO, LT, POL ; Budget 30,000 euros
  • Escherichia coli 0157:H7 rpoS site-directed mutants: ability to compete and survive in food Marie-Curie 2000-2098 Budget 118,000 euros
  • “Microbiological quality monitoring of sterilized milk using innovative electrical, magnetic electromagnetic and optical technologies for rapid reliable and sensitive detection of the total spoilage – Microqual- QLK1-1036 (FR, NL, UK, GR) Budget 130,000 euros
  • Assessment and improvement of safety of traditional dry sausages from producers to consumers (Fr, Hu, It, Gr, Sp, Sl,) budget for AUA 185,000 €
  • Development and Application of a TT Safety Monitoring and Assurance System (SMAS) for Chilled meat products (Gr, Ir, UK, Sw, N, ) budget for AUA 250,000€
  • Traditional United Europe Food - TRUEFOOD (contact number FOOD-CT-2006-016264) (GR, DE, AT, BE, DK, ES, FR, HU, IT, NO, PL, PT, CZ, SI, SK, TR, UK), budget for AUA 400.000 euros.
    http://www.truefood.eu
CONCERTED ACTION – COST ACTIONS
  • "Physiology of Food poisoning microorganisms". AAIR-630 DGXII of EU
  • "Evaluation of fish freshness" Air3-2283
  • "Microbial Control in the Meat Industries"
  • "Process Optimisation and Minimal Processing of Foods" ct-94-0195
  • The preservation of Frozen food quality and safety throughout the distribution chain
  • Verotoxigenic Escerichia coli in Europe ct98-3935
  • Predictive modelling of microbial growth and survival in foods - cost914
  • Shelf life Prediction of foods Copernicus (CIPA-0120)
  • Pathogenic microorganisms in poultry and eggs- cost action97
  • Prevention and control of potentially pathogenic microorganisms in poultry and poultry meat processing flair –6
  • Genus Clostridium- QoLk2-1267
  • Fish Quality Labelling and Monitoring EU-FAIR PL98-4174
  • Introduction of quality index method (QIM) in the European fishery chain
  • EuRain European Union – Risk Analysis Information Network (Qol 2178)
  • e-ComBase combined database on microbial responses to food environment (QLAM 513)

 

2) Βιοτεχνολογία Τροφίμων

Σε όλα τα προγράμματα του αντικειμένου της Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, κύριος ή συνεργαζόμενος ερευνητής είναι ο Καθηγητής Σεραφείμ Παπανικολάου.

 

Απρίλιος 2003-Απρίλιος 2005: Διακρατικό Ελληνο-Αλβανικό πρόγραμμα "Μικροβιακές μετατροπές των αποβλήτων της Βιομηχανίας Ελαιολάδου και άλλων Γεωργικών Βιομηχανιών σε προϊόντα Βιοτεχνολογικού ενδιαφέροντος". Φορέας Χρηματοδότησης: ΓΓΕΤ. Συνεργασία Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων (Λέκτορας Σ. Παπανικολάου, συμμετοχή ως έμπειρος ερευνητής) με το Εργαστήριο Γενικής και Γεωργικής Μικροβιολογίας του Γ.Π.Α.. Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου: Δρ. Αγγελής Γεώργιος Επίκουρος Καθηγητής Γ.Π.Α..

Ιούνιος 2005-Ιούνιος 2007: Επιστημονικός Υπεύθυνος από πλευράς Γ.Π.Α. του Διακρατικού Ελληνο-Σλοβακικού προγράμματος "Βιοτεχνολογική παραγωγή βιοδραστικών λιπιδίων από γεωργο-βιομηχανικά παραπροϊόντα". Φορέας Χρηματοδότησης: Γ.Γ.Ε.Τ.. Συνεργασία Εργαστηρίου Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας Τροφίμων με τη Faculty of Chemical and Food Technology, Slovak University of Technology (Σλοβάκος Επιστημονικός Υπεύθυνος Δρ. Milan Certik, Αναπληρωτής Καθηγητής). Ύψος χρηματοδότησης (για την ομάδα Βιοδιεργασιών Τροφίμων του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γ.Π.Α.): 9.981 €.

Μάρτιος 2007-Δεκέμβριος 2007: Επιστημονικός Υπεύθυνος από πλευράς του Γ.Π.Α. του έργου 05ΠΑΒ 105 (Π.Α.Β.Ε.Τ. 2005) με τίτλο "Αξιοποίηση γεωργο-βιομηχανικών υπολειμμάτων με την καλλιέργεια του μύκητα Lentinula edodes για παραγωγή μεταβολικών προϊόντων βιοτεχνολογικού ενδιαφέροντος". Φορέας Χρηματοδότησης: Γ.Γ.Ε.Τ.. Ανάδοχος Φορέας: "ΚΑΜΠΟΣ Α.Ε.". Συνεργασία Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων με το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. – Ινστιτούτο Γεωργικών Μηχανών και Κατασκευών, Εργαστήριο Εδωδίμων Μυκήτων (Επιστημονικός Υπεύθυνος από πλευράς ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Δρ. Αντώνιος Φιλιππούσης, Αναπληρωτής Ερευνητής). Ανάδοχος Φορέας: ΚΑΜΠΟΣ Α.Ε.. Ύψος χρηματοδότησης (για την ομάδα Βιοδιεργασιών Τροφίμων του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γ.Π.Α.): 30.712 €.

Ιανουάριος 2008-Δεκέμβριος 2011: Επιστημονικός Υπεύθυνος από πλευράς του Γ.Π.Α. του έργου με τίτλο "Integrated bioconversion of glycerine into value-added products and biogas at pilot plant scale" (Collaborative project, Theme 5: ENERGY, AREA ENERGY: Topic Energy.2007.3.3.2). Φορέας Χρηματοδότησης: E.E.. Λοιποί συμμετέχοντες φορείς: (1) Hamburg University of Technology (T.U.H.H.), Institute of Bioprocess and Biosystems Engineering, (2) Agraferm Technologies (Luxemburg), (3) Frings Biotech (Germany), (4) Biokraftwerke Fürstenwalde (Germany), (5) Landwirtschaftliche Fachschule Tulln (Austria). Επιστημονικός Υπεύθυνος του συνολικού προγράμματος: Δρ. An-Ping Zeng, Καθηγητής, Institute of Bioprocess and Biosystems Engineering, Hamburg University of Technology, Denickestrasse 15, D-21073 Hamburg, Germany. Ύψος χρηματοδότησης (για την ομάδα Βιοδιεργασιών Τροφίμων του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γ.Π.Α.): 195.000 €.

Ιανουάριος 2008-Δεκέμβριος 2009: Επιστημονικός Υπεύθυνος από πλευράς του Γ.Π.Α. του Διακρατικού Ελληνο-Γερμανικού προγράμματος συνεργασίας IKYDAAD με τίτλο "Ανάπτυξη πρωτότυπης διεργασίας βιομετατροπής η οποία εμπλέκει καθορισμένη μικροβιακή κοινότητα". Φορέας Χρηματοδότησης: Ι.Κ.Υ.. Συνεργασία Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων με το Institute of Bioprocess and Biosystems Engineering, Hamburg University of Technology (Γερμανός Επιστημονικός Υπεύθυνος Δρ. An-Ping Zeng, Καθηγητής). Ύψος χρηματοδότησης (για την ομάδα Βιοδιεργασιών Τροφίμων του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γ.Π.Α.): 10.000 €.

Ιανουάριος 2011-Σεπτέμβριος 2015: Συμμετοχή ως έμπειρος ερευνητής από πλευράς Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων στο πρόγραμμα με τίτλο "Ανάπτυξη καινοτόμων βιοδιεργασιών για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων της βιομηχανίας τροφίμων προς παραγωγή βιοκαυσίμων" με Κωδικό Έργου 09ΣΥΝ-32-621 (ακρωνύμιο: Nutrifuel) τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ε.Τ.Π.Α. και τη Δράση Εθνικής εμβέλειας "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ" – Πράξη Ι: "Συνεργατικά έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας" (Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος από πλευράς του Γ.Π.Α. ο Δρ. Απόστολος Κουτίνας, Λέκτορας και κατόπιν Επ. Καθηγητής). Ύψος χρηματοδότησης (για την ομάδα Βιοδιεργασιών Τροφίμων του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γ.Π.Α.): 35.000 €.

Σεπτέμβριος 2012-Οκτώβριος 2015: Συμμετοχή ως έμπειρος ερευνητής από πλευράς Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων στο πρόγραμμα με τίτλο "Έρευνα σε ελαιογόνους μικροοργανισμούς και ανάπτυξη νέων βιοτεχνολογικών διεργασιών" (ακρωνύμιο: MicroOil) που πραγματοποιείται από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Συμμετοχή του προγράμματος στη δράση "ΑΡΙΣΤΕΙΑ" στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση», 2007-2013. Χρηματοδότηση: Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και Ευρωπαϊκή Ένωση. Ύψος χρηματοδότησης (για την ομάδα Βιοδιεργασιών Τροφίμων του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γ.Π.Α.): 20.000 €. Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δρ. Γεώργιος Αγγελής, Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σεπτέμβριος 2012-Ιούνιος 2016: Συμμετοχή ως έμπειρος ερευνητής από πλευράς Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο "New tailor-made biopolymers produced from lignocellulosic sugars waste for highly demanding fire-resistant applications – Acronym: BRIGIT" (Grant Agreement nº: KBBE-2012-6-311935, K.B.B.E. 2012.3.4-02: Biotechnology for novel biopolymers). Συμμετέχοντες φορείς: (1) AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico (Spain, Coordinator), (2) LUND University – Faculty of Engineering (Sweden), (3) University of Cantabria (Spain), (4) Inovação e Engenharia em Biotecnología, S.A. (Portugal), (5) SilicoLIfe Lda. (Portugal), (6) Agricultural University of Athens (Greece), (7) Avecom NV (Belgium), (8) Biocomposites centre – University of Bangor (United Kingdom), (9) Nextek Limited (United Kingdom), (10) Daren Laboratories & Scientific Consultants Ltd (Israel), (11) Green Source, S.A. (Spain), (12) Addcomp Holland BV (Netherlands), (13) Proform Ipari es Kereskedelmi KFT (Hungary), (14) X-perion Aerospace GmbH (Germany), (15) Solaris (Poland), (16) Centro Ricerche Fiat S.C.p.A. (Italy). Ύψος χρηματοδότησης (για την ομάδα Βιοδιεργασιών Τροφίμων του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γ.Π.Α.): 16.000 €. Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος από πλευράς του Γ.Π.Α. ο Δρ. Απόστολος Κουτίνας, Λέκτορας και κατόπιν Επ. Καθηγητής.

Ιανουάριος 2014-Νοέμβριος 2015: Επιστημονικός Υπεύθυνος από πλευράς του Γ.Π.Α. του Διακρατικού Ελληνο-Γερμανικού προγράμματος συνεργασίας με τίτλο "Νέες βιοδιεργασίες παραγωγής μικροβιακών λιπιδίων χρησιμοποιώντας ακάθαρτη γλυκερόλη και κυτταρινούχα σάκχαρα" (Κωδικός Έργου 2359, ακρωνύμιο: BIO4OIL) το οποίο χρηματοδοτείται από το Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013 "Διμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας 2013-2015". (Γερμανός Επιστημονικός Υπεύθυνος Δρ. An-Ping Zeng, Καθηγητής). Ύψος χρηματοδότησης (για την ομάδα Βιοδιεργασιών Τροφίμων του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γ.Π.Α.): 150.000 €.

Απρίλιος 2017-Απρίλιος 2018: Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος μεταδιδακτορικής υποτροφίας με τίτλο "Βιοτεχνολογική επεξεργασία και αξιοποίηση μιγμάτων υγρών αποβλήτων ελαιουργίας και ακάθαρτης βιομηχανικής γλυκερόλης προς παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με χρήση στελεχών του ζυμομύκητα Yarrowia lipolytica" το οποίο χρηματοδοτείται από το Ι.Κ.Υ. στα πλαίσια της πράξης "Ενίσχυση μεταδιδακτόρων ερευνητών / ερευνητριών" του Ε.Π. "Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση και δια βίου μάθηση" του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 (μεταδιδακτορική έρευνα του Δρ. Δημητρίου Σαρρή). Ύψος χρηματοδότησης (για μισθοδοσία του εργαζομένου στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γ.Π.Α. κου Σαρρή): 14.160 €.

Οκτώβριος 2017-Οκτώβριος 2022: Συμμετοχή ως έμπειρος ερευνητής από πλευράς Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων στο πρόγραμμα με τίτλο "Ερευνητική υποδομή για την αξιοποίηση αποβλήτων και αειφόρου διαχείρισης φυσικών πόρων" (ακρωνύμιο: INVALOR), το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠ.Αν.Ε.Κ. 2014-2020)", Ενίσχυση των υποδομών έρευνας και καινοτομίας. Συντονιστής: Καθηγητής Γ. Αγγελόπουλος (Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών). Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος από πλευράς του Γ.Π.Α. ο Δρ. Απόστολος Κουτίνας, Επ. Καθηγητής. Ύψος χρηματοδότησης (για την ομάδα Βιοδιεργασιών Τροφίμων του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γ.Π.Α.): 45.000 €.

Ιούλιος 2018-Ιανουάριος 2023: Επιστημονικός Υπεύθυνος από πλευράς του Γ.Π.Α. και επιστημονικός υπεύθυνος όλου του έργου με τίτλο "Αξιοποίηση νέας φυσικής Ελληνικής μικροβιακής χλωρίδας προς παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας" (Κωδικός Έργου Τ1ΕΔΚ-04747, ακρωνύμιο: Oenovation) στο πλαίσιο της πρόσκλησης "ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ" του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (Ε.Π.Αν.Ε.Κ.). Ύψος χρηματοδότησης (για την ομάδα Βιοδιεργασιών Τροφίμων του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γ.Π.Α.): 150.000 €. Ύψος χρηματοδότησης για όλο το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γ.Π.Α.: 300.000 €.

Ιούλιος 2018-Ιανουάριος 2023: Επιστημονικός Υπεύθυνος από πλευράς του Γ.Π.Α. και επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής όλου του έργου με τίτλο "Προσθέτοντας αξία στην ακάθαρτη γλυκερόλη, υπόλειμμα της διεργασίας παραγωγής βιολογικού πετρελαίου (βιοντήζελ), με τη χρήση μικροβιακής και χημικής τεχνολογίας" (Κωδικός Έργου Τ1ΕΔΚ-03002, ακρωνύμιο: Addvalue2glycerol) στο πλαίσιο της πρόσκλησης "ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ" του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (Ε.Π.Αν.Ε.Κ.). Ύψος χρηματοδότησης (για την ομάδα Βιοδιεργασιών Τροφίμων του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γ.Π.Α.): 207.550 €.

Σεπτέμβριος 2018-Μάρτιος 2023: Επιστημονικός Υπεύθυνος από πλευράς του Γ.Π.Α. του έργου με τίτλο "Διερεύνηση της παραγωγής των μανιταριών Agaricus και Pleurotus με εναλλακτικές τεχνικές καλλιέργειας, χρήση εγχώριων αγρο-βιομηχανικών υπολειμμάτων και καινοτόμα αξιοποίηση των αποβλήτων και παραπροϊόντων της καλλιέργειας με ανάκτηση συστατικών υψηλού βιομηχανικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος" (Κωδικός Έργου Τ1ΕΔΚ-05027, ακρωνύμιο: Mush4IndRes) στο πλαίσιο της πρόσκλησης "ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ" του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (Ε.Π.Αν.Ε.Κ.). Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος η Δρ. Παναγιώτα Διαμαντοπούλου, Αν. Ερευνήτρια του ΕΛ.Γ.Ο.-"Δήμητρα"). Ύψος χρηματοδότησης (για την ομάδα Βιοδιεργασιών Τροφίμων του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γ.Π.Α.): 39.202 €.

Απρίλιος 2020-Ιούλιος 2023: Επιστημονικός Υπεύθυνος από πλευράς του Γ.Π.Α. (υπεργολάβος της πρότασης) του έργου με τίτλο "Βιοτεχνολογική μετατροπή της ακάθαρτης γλυκερόλης σε υψηλής προστιθέμενης αξίας μικροβιακά προϊόντα μέσω πράσινων και αειφορικών διεργασιών" (Ακρωνύμιο: Green_glycerol_conversions), κωδικός έργου Τ2ΕΔΚ-01482. του Β΄ κύκλος της Δράσης "ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – Παρέμβαση Ι". Ύψος χρηματοδότησης (για την ομάδα Βιοδιεργασιών Τροφίμων του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γ.Π.Α.): 100.000 € καθαρή αξία χωρίς Φ.Π.Α.).

Μάρτιος 2020-τώρα: Συντονιστής του έργου ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., "1η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των μελών Δ.Ε.Π. και Ερευνητών/τριών και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας" με τίτλο "Βιομετατροπή της γλυκερόλης σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα υψηλού φαρμακευτικού ενδιαφέροντος", Ακρωνύμιο: Glycerol2PUFAs. Επιστημονική Περιοχή: Γεωπονικές Επιστήμες και Τρόφιμα, Κατηγορία ΙΙ, Αριθμός πρότασης 1839. Συνεργαζόμενοι φορείς: 1) Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Βιολογίας & 2) ΕΛΓΟ-"Δήμητρα", Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων. Εγκεκριμένος προϋπολογισμός έργου: 168.000 €, ύψος χρηματοδότησης (για την ομάδα Βιοδιεργασιών Τροφίμων του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γ.Π.Α.): 120.000 €.