Προγράμματα
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΕ & ΕΘΝΙΚΑ
- Ecofriendly multipurpose biobased products from municipal biowaste (LIFE EBP), Project granted by the Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises (EASME) LIFE Environmental and Resource Efficiency, LIFE19 ENV/IT/000004. 2020-2024. (A. Κουτίνας).
- Enhancing diversity in Mediterranean cereal farming systems (CerealMed), PRIMA, Call: Multi-topic 2019, ΓΓΕΤ, 2020-2023. (A. Κουτίνας).
- ICHTHYS: OptImization of novel value CHains for fish and seafood by developing an integraTed sustainable approacH for improved qualitY, safety and waSte reduction. MSCA-RISE-2019 (2020-2023) (Θ.Τσιρώνη).
- FRUALGAE: Sustainable technologies and methodologies to improve quality and extend product shelf life in the Mediterranean agro-food supply chain. PRIMA-2019 (2020-2023) (Θ.Τσιρώνη).
- Παραγωγή υγρών βιοκαυσίμων υψηλής αειφορίας και προϊόντων προστιθέμενης αξίας από αστικά στερεά απορρίμματα εταιρειών εστίασης (Brew2Bio, MIS 5071807), Δράση Εθνικής Εμβέλειας: «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», ΓΓΕΤ, 2020-2023. (A. Κουτίνας).
- Αξιοποίηση αγροτικών υπολειμμάτων καλλιέργειας ζαχαρότευτλων και παραπροϊόντων διεργασίας παραγωγής ζάχαρης για την παραγωγή βιογενών και βιοσύνθετων βιοαποικοδομήσιμων υλικών συσκευασίας (Beet2Bioref, MIS 5069983), Δράση Εθνικής Εμβέλειας: «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», ΓΓΕΤ, 2020-2023. (A. Κουτίνας).
- Ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων σύνθετης ξυλείας με προηγμένες υδροφοβικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες ενισχυμένων με νανο-κυτταρίνη (CELL4GLUE, Τ6ΥΒΠ-00341), Δράση Εθνικής Εμβέλειας: Ειδικές Δράσεις «Υδατοκαλλιέργειες» - «Βιομηχανικά Υλικά» - «Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό», ΓΓΕΤ, 2020-2023. (A. Κουτίνας).
- Ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής για την παραγωγή εμπορικά εκμεταλλεύςιμων μικροβιακών βιοπλαστικών από βιομηχανικά απόβλητα (WASTES2PLASTICS, Τ7ΔΚΙ-00100), Διμερής και Πολυμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας – Κίνας, ΓΓΕΤ, 2019-2022. (A. Κουτίνας).
- Establishment of a pan-european network on the sustainable valorisation of lignin (LignoCOST) (COST Action CA17128). 2018-2022. (A. Κουτίνας).
- Exploitation of cactus pear fruit and leaves focusing on innovative food applications Opuntia to new product development «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», co-funded by EPANEK in the frame of ESPA2014-2020, (2018-2021) (Ι. Μαντάλα).
- State Scholarship “Reinforcement of Postdoctoral Researchers - 2nd Cycle” (MIS-5033021), implemented by the State Scholarships Foundation (ΙΚΥ) for the project “Exploitation of Greek wheat landraces for value added bread and pasta development” Mentor of Dr. Styliani Protonotariou (Ι. Μαντάλα).
- Operational Programme "Competitiveness, Entrepreneurship and Innovation" (NSRF 2014-2020), Research Infrastructure on Food Bioprocessing Development and Innovation Exploitation – Acronym: FOOD INNOVATION R (2018-2021) (Ι. Μαντάλα, Α. Κουτίνας).
- Αξιοποίηση παραπροϊόντων βιομηχανίας τροφίμων για παραγωγή βιογενούς βιοαποικοδομήσιμης, ενεργούς συσκευασίας τροφίμων (ΒΙΟΣΤΡΟΦΗ), Δράση Εθνικής Εμβέλειας: «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», ΓΓΕΤ, 2018-2021. (A. Κουτίνας).
- Βιομετατροπή αποβλήτων βιομηχανίας τροφίμων σε βιοπολυμερή για προϊόντα συσκευασίας στα πλαίσια ενός βιοδιυλιστηρίου (Wastes-to-Biopolymenrs), Δράση Εθνικής Εμβέλειας: «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», ΓΓΕΤ, 2018-2021. (A. Κουτίνας).
- Ερευνητική υποδομή για την αξιοποίηση αποβλήτων και αειφόρου διαχείρισης φυσικών πόρων (INVALOR), Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ 2014-2020)», ΓΓΕΤ, 2017-2021. (A. Κουτίνας).
- Chemical building blocks from versatile MSW biorefinery (PERCAL), Grant Agreement Nº 745828, Horizon 2020 / BBI-JU, 2017-2020. (A. Κουτίνας).
- Sustainability transition assessment and research of bio-based products (STAR-ProBio), Grant Agreement Nº 727740, Horizon 2020, 2017-2020. (A. Κουτίνας).
- Biogas and digestate with controlled ammonia content by a virtuous biowaste cycle with integrated biochemical processes (LIFECAB), Project granted by the Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises (EASME) LIFE Environmental and Resource Efficiency, LIFE16 ENV/IT/000179, 2017-2020. (A. Κουτίνας).
- Development of an integrated strategy for reducing the carbon footprint in the food industry sector (LIFE FOODPRINT), LIFE13 ENV/GR/000958, 2014-2017. (A. Κουτίνας).
- Materials, Physical and Nanosciences COST Action MP1206. Substitute Management committee member for Greece, MC Chair:Dr.E. Kny, (2013-2017) (Ι. Μαντάλα).
- Food waste valorization for sustainable chemicals, materials & fuels (EUBis) (FA Cost Action TD1203), 2013-2016. (A. Κουτίνας).
- Nέες συνθέσεις και νανοδομές με σκοπό την αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας ενός βιοενεργού συστατικού. Η περίπτωση των γαλακτωμάτων. (Πρόγραμμα Συνεργασία), ΓΓΕΤ, 2013-2015 (Ι. Μαντάλα).
- New tailor-made biopolymers produced from lignocellulosic sugars waste for highly demanding fire-resistant applications (BRIGIT), Grant Agreement nº: KBBE-2012-6-311935. 2012-2016. (A. Κουτίνας).
- Υψηλής απόδοσης άλεση με αέρα με σκοπό την παραγωγή λεπτόκοκκων αλεύρων & αρτοπαρασκευασμάτων με βελτιωμένα λειτουργικά και διατροφικά χαρακτηριστικά (Πρόγραμμα Συνεργασία), ΓΓΕΤ, 2011-2014. (Ι. Μαντάλα).
- Αξιοποίηση αποβλήτων τυροκομείων και οινοποιείων για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (Πρόγραμμα Ενίσχυση Νέων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων), ΓΓΕΤ, 2011 – 2014. (Α. Κουτίνας).
- Ανάπτυξη καινοτόμων βιοδιεργασιών για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων της βιομηχανίας τροφίμων προς παραγωγή βιοκαυσίμων (Πρόγραμμα Συνεργασία), ΓΓΕΤ, 2011 – 2014. (Α. Κουτίνας).
- Ανάπτυξη βιοδιυλιστηρίου για την αξιοποίηση υπολειμμάτων παραγωγής βιοντήζελ προς βιοαποικοδομήσιμα πολυμερή και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας (Πρόγραμμα Συνεργασία), ΓΓΕΤ, 2011 – 2014. (Α. Κουτίνας).
- Integral optimization of the biodiesel production process – “Optimización integral del proceso de producción de biodiesel” (Ref: TEP-4994, Department of Innovation, Science and Enterprise, Junta of Andalucía, Spain), 2011 – 2014. (Α. Κουτίνας).
- Μακρο και μινι/νανο-γαλακτώματα με χρήση διαφορετικών γαλακτωματοποιητών/ σταθεροποιητών και παραγωγή νέων γεύσεων από εκχυλίσματα φυτών και καρπών. ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ, 2010-2013. (Σ. Γιαννιώτης).
- The application of fundamental food-structure-property relationships to the design of foods for health, wellness and pleasure, (Cost action), Ευρωπαϊκή Ένωση, 2010-2013. (Ι. Μαντάλα).
- Gluten-free carob containing bakery products with high protein and dietary fibre content, DESMI Cyprus., ΙΠΕ, 2009-2010. (Ι. Μαντάλα)
- Προσδιορισμός & μελέτη χρήσης εναλλακτικών γλυκαντικών μέσων στην κατηγορία των διαλυτών ινών υψηλής διατροφικής αξίας –Εφαρμογή τους σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, EΛΚΕ, ΓΠΑ, 2009-2011 (Ι. Μαντάλα).
- Μελέτη βιομηχανικού φούρνου συνεχούς λειτουργίας. Σε συνεργασία με Ι.Ε. Παπαδόπουλος ΑΕ, 2009-2010. (Σ. Γιαννιώτης).
- Integrating Safety and Environmental Knowledge Into Food Studies towards European Sustainable Development, ISEKI Food 3-Mundus 2, Ευρωπαϊκή Ένωση, 2009-2011. (Σ. Γιαννιώτης).
- Οργανοληπτικός έλεγχος σε διαφορετικούς τύπους μπισκότων (ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. στα πλαίσια στου φεστιβάλ καινοτομίας- ΓΓΕΤ), 2008. (Ι. Μαντάλα).
- Το πρόβλημα της αφλατοξίνης στα φιστίκια της Αίγινας, Νομαρχία Πειραιά, 2008-2009. (Σ. Γιαννιώτης).
- Διερεύνηση της αλλεργιογόνου δράσης των πρωτεϊνών ελληνικών και κυπριακών ποικιλιών χαρουπιού (Ceratonia siliqua ) με σκοπό την ενσωμάτωσή τους σε προϊόντα αρτοποιίας ελεύθερα γλουτένης’’ (ΓΓΕΤ), Ελληνο-Κυπριακή Συνεργασία, 2007-2009. (Ι. Μαντάλα).
- Σχεδιασμός Οδηγού Ανάπτυξης Λειτουργικών & Βιολογικών Προϊόντων, για το Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας της Πελοποννήσου (Πρόγραμμα Netforce), 2007. (Ι. Μαντάλα).
- Ανάπτυξη νέων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας’’, Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας. Επιχειρησιακό πρόγραμμα“Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα”, (ΕΠΑΝ ΙΙ), 2007-2013. (I. Μαντάλα).
- Προβλήματα κατά την παραγωγή και επεξεργασία σε φιστίκια της Αίγινας, Νομαρχία Πειραιά, 2006-2007. (Σ. Γιαννιώτης).
- Αριστοποίηση συνθηκών ψυχροσυντήρησης νωπών ροδακίνων, ΓΓΕΤ (Συνεργασία Ελλάδας – Κίνας), 2003 - 2005. (Π. Ρόδης).
- Εφελκυσμός σε φαρμακευτικά αυτοκόλλητα. Έλεγχος καταλληλότητας με βάση πρότυπες τιμές. Συνεργασία με την εταιρεία Lavipharm, 1999. (Α. Κωσταρόπουλος).
- Development and optimization of a new process for desalination of sea water by means of solar energy, INCO, Ευρωπαϊκή Ένωση, 1998-2002. (Σ. Γιαννιώτης).
- Ποιοτική αξιολόγηση σε κέικ (χρώμα, υφή, πυκνότητα, οργανοληπτικός έλεγχος) με διαφορετικές μαργαρίνες και σε κέικ με χαμηλή λιποπεριεκτικότητα , Συνεργασία με την εταιρεία ΕΛΑΪΣ, 1998. (Α. Κωσταρόπουλος).
- Οπτικές/μηχανικές ιδιότητες και ελαττώματα προϊόντων τύπου σνακ bake-rolls. Συνεργασία με την εταιρεία Chipita, 1998. (Α. Κωσταρόπουλος).
- Ανάπτυξη νέων προϊόντων που περιέχουν σταφίδα (αρτοποιία, γαλακτοκομικά προϊόντα) με επισήμανση στα ποιοτικά τους πλεονεκτήματα. Οργανοληπτικός έλεγχος και τρόποι προώθησής τους (ΓΓΕΤ) 1997-2000. (Α. Κωσταρόπουλος).
- Construction of a database of physical properties of foods» (FAIR-Project) Ευρωπαϊκή Ένωση, 1997-1999, (Α. Κωσταρόπουλος).
- Συγκριτική διερεύνηση ποιότητας φρυγανιάς (ομοιομορφία χρώματος, πορώδες, υφή). Συνεργασία με την εταιρεία Ι.Ε. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ),1997. (Α. Κωσταρόπουλος).
- Μετασυλλεκτικά μέτρα για την εξύψωση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας της σταφίδας» Ευρωπαϊκή Ένωση, 1993-1997, (ΠΕΝΕΔ, ΓΓΕΤ), 1997-1999. (Α. Κωσταρόπουλος).
- Shelf-life prediction for improved safety and quality of foods» (Copernicus project), Ευρωπαϊκή Ένωση, 1996-1998. (Α. Κωσταρόπουλος).
- Improvement of olive oil quality with biotechnological means. Ευρωπαϊκή Ένωση, 1995 - 1999. (Π. Ρόδης).
- Improvement of multifunctional heat exchangers applied in industrial processes, JOULE IΙΙ, Ευρωπαϊκή Ένωση, 1994-1996. (Σ. Γιαννιώτης).
- The (Bio) Chemistry and Archestructure of Fruit and Vegetable Tissue as Quality Predictors for Optimizing Storage and Processing Regimes: Basic Research Leading to Applicable Models and Rules. Ευρωπαϊκή Ένωση, 1993-1996. (Π. Ρόδης).
- Process intensification for energy saving, JOULE ΙΙ, Ευρωπαϊκή Ένωση, 1992-1994. (Σ. Γιαννιώτης).
- Μελέτη της διάχυσης του χλωριούχου νατρίου σε τυρί φέτα, ΠΕΝΕΔ, 1991-1993. (Σ. Γιαννιώτης).
- Enhanced evaporation heat transfer surfaces, JOULE, Ευρωπαϊκή Ένωση, 1990-1992. (Σ. Γιαννιώτης).
- Έρευνα και εφαρμογή βιοτεχνολογικών μεθόδων για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (ένζυμα και εφαρμογή τους) από αγροτικά και αγροτοβιομηχανικά υποπροϊόντα. ΜΟΠ Αττικής, 1989 - 1992. (Π. Ρόδης).
- Absorption-Driven Multiple Effect Evaporator, Ευρωπαϊκή Ένωση, 1987-1990. (Σ. Γιαννιώτης).
- Συμπύκνωση υγροσκοπικών διαλυμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας στην επεξεργασία τροφίμων, ΓΓΕΤ, 1985-1987. (Σ. Γιαννιώτης).
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ (Π.Χ. ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ)
- Ιδιωτική χρηματοδότηση από την εταιρεία American Process International LLC για την ανάπτυξη βιοδιεργασίας ανάπτυξης γενετικά τροποποιημένης ζύμης σε υδρόλυμα ημικυτταρίνης. (Α. Κουτίνας).
- Special Visiting Researcher Fellowship (Pesquisador Visitante Especial in Portuguese) που χρηματοδοτείται από το επιστημονικό πρόγραμμα κινητικότητας της Βραζιλίας "Ciências sem Fronteiras", Process number: 313772/2013-4, National Council for Scientific and Technological Development of the Ministry of Science, Technology and Innovation (CNPq/MCTI). Συντονιστής: Professor Denise Maria Guimarães Freire (Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazil). 2014-2017. (A. Κουτίνας).
- Production of hydrolase enzymes and bifunctional monomers (1,3-PDO, 2,3-BDO and fumaric acid) in order to produce petrochemicals (project funded by Petrobras, Brazil). Συντονιστής: Professor Denise Maria Guimarães Freire (Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brazil), το ΓΠΑ συμμετείχε ως υπεργολάβος του UFRJ. 2013-2018. (A. Κουτίνας).