Προγράμματα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

  1. Nέες συνθέσεις και νανοδομές με σκοπό την αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας ενός βιοενεργού συστατικού. Η περίπτωση των γαλακτωμάτων. (Πρόγραμμα Συνεργασία), ΓΓΕΤ, 2013-2015 (Ι. Μαντάλα).
  2. Υψηλής απόδοσης άλεση με αέρα με σκοπό την παραγωγή λεπτόκοκκων αλεύρων & αρτοπαρασκευασμάτων με βελτιωμένα λειτουργικά και διατροφικά χαρακτηριστικά (Πρόγραμμα Συνεργασία), ΓΓΕΤ, 2011-2013. (Ι. Μαντάλα).
  3. Αξιοποίηση αποβλήτων τυροκομείων και οινοποιείων για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (Πρόγραμμα Ενίσχυση Νέων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων), ΓΓΕΤ, 2011 – 2014. (Α. Κουτίνας).
  4. Ανάπτυξη καινοτόμων βιοδιεργασιών για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων της βιομηχανίας τροφίμων προς παραγωγή βιοκαυσίμων (Πρόγραμμα Συνεργασία), ΓΓΕΤ,  2011 – 2014. (Α. Κουτίνας).
  5. Ανάπτυξη βιοδιυλιστηρίου για την αξιοποίηση υπολειμμάτων παραγωγής βιοντήζελ προς βιοαποικοδομήσιμα πολυμερή και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας (Πρόγραμμα Συνεργασία), ΓΓΕΤ, 2011 – 2014. (Α. Κουτίνας).
  6. Integral optimization of the biodiesel production process – “Optimización integral del proceso de producción de biodiesel” (Ref: TEP-4994, Department of Innovation, Science and Enterprise, Junta of Andalucía, Spain), 2011 – 2014. (Α. Κουτίνας).
  7. Μακρο και μινι/νανο-γαλακτώματα με χρήση διαφορετικών γαλακτωματοποιητών/ σταθεροποιητών και παραγωγή νέων γεύσεων από εκχυλίσματα φυτών και καρπών. ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ, 2010-2013. (Σ. Γιαννιώτης).
  8. The application of fundamental food-structure-property relationships to the design of foods for health, wellness and pleasure, (Cost action), Ευρωπαϊκή Ένωση, 2010-2013. (Ι. Μαντάλα).
  9. Αξιοποίηση αποβλήτων παραγωγής βιοντήζελ. ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΙΙ, 2010 – 2013. (Α. Κουτίνας).
  10. Έρευνα του αρωματικού και πολυφαινολικού χαρακτήρα των οίνων των ποικιλιών Ξυνόμαυρο Νάουσας & Μαυροτράγναο Σαντορίνης, KIRYIANNI, 2010 (Γ. Κοτσερίδης).
  11. Gluten-free carob containing bakery products with high protein and dietary fibre content, DESMI Cyprus., ΙΠΕ, 2009-2010. (Ι. Μαντάλα)
  12. Προσδιορισμός & μελέτη χρήσης εναλλακτικών γλυκαντικών μέσων στην κατηγορία των διαλυτών ινών υψηλής διατροφικής αξίας –Εφαρμογή τους σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, EΛΚΕ, ΓΠΑ, 2009-2011 (Ι. Μαντάλα).
  13. Μελέτη βιομηχανικού φούρνου συνεχούς λειτουργίας. Σε συνεργασία με Ι.Ε. Παπαδόπουλος ΑΕ, 2009-2010. (Σ. Γιαννιώτης).
  14. Integrating Safety and Environmental Knowledge Into Food Studies towards European Sustainable Development, ISEKI Food 3-Mundus 2, Ευρωπαϊκή Ένωση, 2009-2011. (Σ. Γιαννιώτης).
  15. Οργανοληπτικός έλεγχος σε διαφορετικούς τύπους μπισκότων (ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. στα πλαίσια στου φεστιβάλ καινοτομίας- ΓΓΕΤ), 2008. (Ι. Μαντάλα).
  16. Το πρόβλημα της αφλατοξίνης στα φιστίκια της Αίγινας, Νομαρχία Πειραιά, 2008-2009. (Σ. Γιαννιώτης).
  17.  Διερεύνηση της αλλεργιογόνου δράσης των πρωτεϊνών ελληνικών και κυπριακών ποικιλιών χαρουπιού  (Ceratonia siliqua ) με σκοπό την ενσωμάτωσή τους σε προϊόντα αρτοποιίας ελεύθερα γλουτένης’’  (ΓΓΕΤ), Ελληνο-Κυπριακή Συνεργασία, 2007-2009. (Ι. Μαντάλα).
  18. Σχεδιασμός Οδηγού Ανάπτυξης Λειτουργικών & Βιολογικών Προϊόντων, για το Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας της Πελοποννήσου (Πρόγραμμα Netforce), 2007. (Ι. Μαντάλα).
  19.  ‘Ανάπτυξη νέων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας’’, Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας. Επιχειρησιακό πρόγραμμα“Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα”, (ΕΠΑΝ ΙΙ), 2007-2013. (I. Μαντάλα).
  20. Προβλήματα κατά την παραγωγή και επεξεργασία σε φιστίκια της Αίγινας, Νομαρχία Πειραιά, 2006-2007. (Σ. Γιαννιώτης).
  21. Οινική αξιολόγηση ξενικών ποικιλιών φυτεμένων στην νήσο Χίο. Συνεργασία με την Σ. ΧΑΛΚΙΑΣ. (Γ. Κοτσερίδης).
  22. Οινική αξιολόγηση χιώτικων ποικιλιών φυτεμένων στην νήσο Χίο. Συνεργασία με την ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ ΑΕ. (Γ. Κοτσερίδης).
  23. Ανάπτυξη μεθόδου ποσοτικής ανάλυσης στις 3-alkyl-methoxypyrazines, διαλεύκανση του φαινομένου έκκρισή της από την Harmonia axyrides στα σταφύλια. Συνεργασία με το Ινστιτούτο Cool Climate Enology and Viticulture, St Catharines, Toronto Canada. (Γ. Κοτσερίδης).
  24. Ποιοτικός έλεγχος και βελτίωση οίνων Σαντορίνης. Συνεργασία με ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, 2004-5. (Γ. Κοτσερίδης).
  25. Αριστοποίηση συνθηκών ψυχροσυντήρησης νωπών ροδακίνων, ΓΓΕΤ (Συνεργασία Ελλάδας – Κίνας), 2003 - 2005. (Π. Ρόδης).
  26. Εφελκυσμός σε φαρμακευτικά αυτοκόλλητα. Έλεγχος καταλληλότητας με βάση πρότυπες τιμές. Συνεργασία με την εταιρεία Lavipharm, 1999 . (Α. Κωσταρόπουλος).   
  27. Development and optimization of a new process for desalination of sea water by means of solar energy, INCO, Ευρωπαϊκή Ένωση, 1998-2002. (Σ. Γιαννιώτης).
  28. Ποιοτική  αξιολόγηση σε κέικ (χρώμα, υφή, πυκνότητα, οργανοληπτικός έλεγχος) με διαφορετικές μαργαρίνες και σε κέικ με χαμηλή λιποπεριεκτικότητα , Συνεργασία με την εταιρεία ΕΛΑΪΣ, 1998. (Α. Κωσταρόπουλος).
  29. Οπτικές/μηχανικές ιδιότητες και ελαττώματα  προϊόντων τύπου σνακ  bake-rolls. Συνεργασία με την εταιρεία Chipita, 1998. (Α. Κωσταρόπουλος).
  30. Ανάπτυξη νέων προϊόντων που περιέχουν σταφίδα (αρτοποιία, γαλακτοκομικά προϊόντα) με επισήμανση στα  ποιοτικά τους πλεονεκτήματα. Οργανοληπτικός έλεγχος και τρόποι προώθησής τους (ΓΓΕΤ) 1997-2000. (Α. Κωσταρόπουλος).
  31. Construction of a database of physical properties of foods» (FAIR-Project) Ευρωπαϊκή Ένωση, 1997-1999, (Α. Κωσταρόπουλος).
  32. Συγκριτική διερεύνηση ποιότητας φρυγανιάς (ομοιομορφία χρώματος, πορώδες, υφή). Συνεργασία με την εταιρεία Ι.Ε. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ),1997. (Α. Κωσταρόπουλος).
  33. Μετασυλλεκτικά μέτρα για την εξύψωση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας της σταφίδας» (ΠΕΝΕΔ, ΓΓΕΤ), 1997-1999. (Α. Κωσταρόπουλος).
  34. Shelf-life prediction for improved safety and quality of foods» (Copernicus project ), Ευρωπαϊκή Ένωση, 1996-1998. (Α. Κωσταρόπουλος).
  35. Improvement of olive oil quality with biotechnological means. Ευρωπαϊκή Ένωση, 1995 - 1999. (Π. Ρόδης).
  36. Improvement of multifunctional heat exchangers applied in industrial processes, JOULE IΙΙ, Ευρωπαϊκή Ένωση, 1994-1996. (Σ. Γιαννιώτης).
  37. Post-harvest measures enhancing the quality and added value of raisins on the purpose of increasing the competitiveness of the product, Ευρωπαϊκή Ένωση, 1993-1997. (Α. Κωσταρόπουλος).
  38. The (Bio) Chemistry and Archestructure of Fruit and Vegetable Tissue as Quality Predictors for Optimizing Storage and Processing Regimes: Basic Research Leading to Applicable Models and Rules.  Ευρωπαϊκή Ένωση, 1993-1996. (Π. Ρόδης).
  39. Process intensification for energy saving, JOULE ΙΙ, Ευρωπαϊκή Ένωση, 1992-1994. (Σ. Γιαννιώτης).
  40. Μελέτη της διάχυσης του χλωριούχου νατρίου σε τυρί φέτα, ΠΕΝΕΔ, 1991-1993. (Σ. Γιαννιώτης).
  41. Enhanced evaporation heat transfer surfaces, JOULE, Ευρωπαϊκή Ένωση, 1990-1992. (Σ. Γιαννιώτης).
  42. Έρευνα και εφαρμογή βιοτεχνολογικών μεθόδων για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (ένζυμα και εφαρμογή τους) από αγροτικά και αγροτοβιομηχανικά υποπροϊόντα. ΜΟΠ Αττικής, 1989 - 1992. (Π. Ρόδης).
  43. Absorption-Driven Multiple Effect Evaporator, Ευρωπαϊκή Ένωση, 1987-1990. (Σ. Γιαννιώτης).
  44. Συμπύκνωση υγροσκοπικών διαλυμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας στην επεξεργασία τροφίμων,  ΓΓΕΤ, 1985-1987. (Σ. Γιαννιώτης).